STRUČNA IZLAGANJA O PROBLEMIMA I MJERAMA KOJE UZROKUJE IZBJEGLIČKA KRIZA

Na temu: ‘Nacionalne manjine u demokratskim društvima: manjine i migracije u fokusu izbjegličke krize’, u Lipovljanima je u Narodnoj knjižnici i čitaonici u subotu, 27. kolovoza održan okrugli stol Savjeta za nacionalne GEDSC DIGITAL CAMERAmanjine RH i općine Lipovljani.

Tako je u okviru ‘Lipovljanskih susreta 2016.’ održano stručno predavanje i rasprava na temu vrlo aktualnog i važnog pitanja među manjinama, kojeg uzrokuje migracijski val koji je pogodio Europu, a time i Hrvatsku, prošle godine, uz prijetnju dolaska novog vala izbjeglica do kraja godine. Uvodničar i voditelj okruglog stola bio je Aleksandar Tolnauer,

GEDSC DIGITAL CAMERA

predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, a izlaganje o mjerama za rješavanja problema priredila je Bahrija Sejfić, pomoćnica ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

Kao uvodničar, Aleksandar Tolnauer je govorio o konkretnim događajima u Europi koje uzrokuje izbjeglički val iz Male Azije i sjevera Afrike, navodeći primjere i GEDSC DIGITAL CAMERArezultate kretanja odnosa prema izbjeglicama i tražitelja azila u pojedinim državama. Bahrija Sejfić govorila je o tome što ta kriza znači za nas i kakve su mjere u pripremi kako bi se ublažile sve posljedice izbjegličke krize. Tijekom rasprave, sudionike okruglog stola ‘Lipovljanskih susreta 2016.’ zanimala je i procjena što nas očekuje u jesen i do kraja godine, i kakve će to posljedice donijeti i ostalim pripadnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj.GEDSC DIGITAL CAMERA

Izlagatelje okruglog stola i sve sudionike stručnog skupa u ime organizatora pozdravio je, na početku skupa, Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani i predsjednik Organizacijskog odbora GEDSC DIGITAL CAMERALS 2016. Elizabeta Knorr, voditeljica službe za promicanje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva grada Zagreba, pozdravila je stručni skup u ime glavnog pokrovitelja manifestacije, naglasivši da grad Zagreb posebnu pozornost daje manjinama i njihovom radu.

GEDSC DIGITAL CAMERANa kraju je o pripremi skupa s pozivom na manjinsku solidarnost, govorio i skup zaključio, Josip Krajči, član Organizacijskog odbora LS.

Osim druženja i razgovora o iznesenim podacima, sudionici okruglog stola ovogodišnjih ‘Lipovljanskih susreta’ obišli su, na katu Narodne knjižnice i čitaonice u Lipovljanima i izložbu fotografija ‘Donbas – rat i mir’, koja je postavljena u okviru programa Ukrajina – zemlja partner ‘Susreta’, a vrlo je bliska i temi ovogodišnjeg okruglog stola.

Damir SMETKO

15-IMG_61491-IMG_61432-IMG_61445-IMG_6152GEDSC DIGITAL CAMERA