SREDIŠNJA MANIFESTACIJA UKRAJINSKE ZAJEDNICE REPUBLIKE HRVATSKE ODRŽANA U LIPOVLJANIMA

Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske krovna je organizacija svih društava ukrajinske nacionalne manjine, čiji pripadnici žive u Hrvatskoj. Nastala je iz negdašnjeg Saveza Ukrajinaca, a cilj joj je isti kao i svim ukrajinskim društvima; očuvanje jezika, kulture i običaja svojih predaka, koji su u raznim nepogodama u Ukrajini, novi život našli na prostoru Hrvatske.

GEDSC DIGITAL CAMERARad i aktivnosti na očuvanju jezika i kulture svojih predaka svake godine pokazuju na zajedničkoj, središnjoj manifestaciji Ukrajinske zajednice RH. Ove godine domaćin takve manifestacije bili su Lipovljani i članovi Kulturno-prosvjetnog društva ‘Karpati’, na čelu s Ivanom Semenjukom, predsjednikom ‘Karpata’ i predsjednikom Organizacijskog odbora ovogodišnje manifestacije u Lipovljanima.

Kao domaćin, Ivan Semenjuk je sve uzvanike, goste, izvođače programa i gledatelje pozdravio na otvorenju 9. središnje manifestacije Ukrajinske zajednice RH, u subotu, 1. listopada, u Društvenom domu u Lipovljanima. Zahvalu za uspješni rad i dolazak na manifestaciju svim članovima ukrajinskih društava uputio je i Mihajlo Semenjuk, predsjednik Ukrajinske zajednice RH.

GEDSC DIGITAL CAMERAUspješnu suradnju s članovima ukrajinske manjine na području općine Lipovljani, u svom pozdravnom govoru istaknuo je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani. Na kraju svečanog otvorenja manifestacije, rad društava i Ukrajinske zajednice pohvalio je i Oleksandr Levchenko, veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj, koji je i otvorio ovu 9. manifestaciju Ukrajinaca u Hrvatskoj.

Uz otpjevane himne, prvi su, na središnjoj manifestaciji Ukrajinske zajednice nastupili članovi KPD ‘Karpati’ iz Lipovljana, čiji je zbor, uz himne, otpjevao još dvije pjesme: ‘Teče voda kalamutna’ i ‘Oj u polji krenečenka’. Nakon njih, ples ‘Horlicija’ otplesali su članovi UKPD ‘Andrij Pelih’ iz Šumeća u brodskoj Posavini.

Da pripadnici ukrajinske nacionalne manjine u Hrvatskoj jako uvažavaju kulturu i običaje Hrvata, pokazao je i nastup KUD-a ‘Hrvatsko srce’, Odra-Žabno iz sisačke Posavine, koji su izveli dio hrvatske i posavske kulturne baštine pjesmom i plesom ‘Majka Mari kose plela’ i koreografijom ‘Lepa moja detelina trava’.

Nakon njih, rad UKPD-a ‘Lesja Ukrajinka’ iz Osijeka predstavio je Mihajlo Krajnik. A vrlo sadržajan, bogat GEDSC DIGITAL CAMERAi raznolik nastup imali su članovi UKPD-a ‘Ukrajina’ iz Slavonskog Broda, kojeg je vodio predsjednik društva Vlado Karešin. Oni su se predstavili i pjesmom i plesom. Najprije su zaplesale ‘Vezilje, zatim je pjevački zbor otpjevao ‘Teho nad ričkoju’ i ‘V sadu huljala’, a onda je ponovo plesni ansambl zaplesao ‘Hopak’.

Članovi UKPD-a ‘Ivan Franko’ iz Vukovara, pod vodstvom Anite Nađ otpjevali su dvije pjesme ‘Horila sosna’ i ‘Marusja’, a mladi članovi UKPD ‘Taras Ševčenko’ iz Kaniže predstavili su se plesom ‘Hopak’.

Ovogodišnju 9. središnju manifestaciju Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske, što je održana u Lipovljanima, svojim odličnim nastupima završili su gostujući pjevači i plesači. Ukrajinsko društvo ‘Kolomejka’ iz Sremske Mitrovice i Udruženje Ukrajinaca BiH, Prnjavor, pokazali su dio pjesama i plesova ukrajinske kulture koje oni uspješno prenose na mlade generacije.

Središnja manifestacija Ukrajinske zajednice RH završila je zajedničkom večerom i višesatnim druženjem uz pjesme i ples, a cjelokupni program gledali su i gosti iz Ukrajine. Na povratku svojim kućama, s oporavka na Jadranu, program su gledali, i u nastupima uživali, borci ukrajinske vojske koje su sudjelovali u obrani Ukrajine u ratu od prije 2 godine, a čije posljedice osjećaju još i sada.

Damir SMETKO

GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA