Sportska natjecanja i zajedničko druženja na Danu hrvatskih branitelja općine Lipovljani

         Točno na 28. obljetnicu prvog postrojavanja dragovoljaca, hrvatskih branitelja iz Lipovljana i njihovog odlaska na prvu crtu obrane u jasenovačku Posavinu, u nedjelju, 13. listopada, obilježen je Dan branitelja općine Lipovljani. Nakon održane svete mise za poginule branitelje i polaganja vijenaca na lipovljanskom groblju, održano je i svečano otvorenje Dana branitelja, na maloj pozornici u parku.

         Sve pristigle hrvatske branitelje – ratne veterane, a ove godine u Lipovljane su došli članovi iz 20 veteranskih udruga diljem Hrvatske, s male pozornice pozdravili su Melita Mihalić i Željko Pogačić, kao domaćini. Podršku organiziranju Dana branitelja i njihovom druženju pružio je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, te se zahvalio za sve što su tijekom obrane Hrvatske njeni branitelji podnijeli. Sve pristigle udruge pozdravio je i Stjepan Hrastnik, predsjednik udruge veterana ŠMŽ. Pjesmom su ih pozdravili i članovi MPZ ‘Lira’ iz Lipovljana.

         Nakon toga, Dan hrvatskih branitelja općine Lipovljani nastavljen je sportskim susretima i natjecanjem u 6 disciplina. Nakon višesatnog druženja kroz sportske aktivnosti, zbrojeni su rezultati, a najuspješniji su nagrađeni peharima.

         Prije zajedničkog objeda, domaćini su podijelili pehare za ostvarene rezultate. U natjecanju gađanje pikadom pobijedili su članovi veterani iz Ludine, drugo mjesto su osvojili veterani iz Popovače, a treće nezavisni veterani Zagrebačke županije. U igranju bele najbolji su bili veterani iz Privlake, ispred veterana iz Popovače, a treće mjesto osvojili su domaćini, veterani Lipovljana.

         U ‘Ozaljskoj alki’ pobijedili su veterani iz Petrinje, ispred Kluba žena Sisak i veterana iz Lipovljana. U alki iznenađenja, koja se gađala iz građevinskih kolica, pobijedila je ekipa iz Petrinje, ispred ekipa iz Ludine i Donje Stubice.

Na boćalištu, najbolji su bili veterani iz Kutine, ispred domaćih veterana iz Lipovljana, a treće mjesto su ostvarili veterani iz Popovače.

U sportskom nadmetanju ratnih veterana najatraktivnije je uvijek potezanje užeta. Od pet ekipa, nakon višekratnog potezanja, pobijedili su ‘konopaši’ iz Privlake, ujedno i najbolji u Hrvatskoj. Drugo mjesto osvojili su teškaši iz Ozlja, a treća je bila ekipa iz Donjeg Miholjca. Zaslužene pehare podijelili su Melita Mihalić i Željko Pogačić.

Ratni veterani općine Lipovljani i ove godine bili su dobri organizatori igara i domaćini veteranima iz 19 braniteljskih ogranka diljem kontinentalnog dijela Hrvatske. Novčanu potporu u tome pružila im je Općina Lipovljani, kao i sponzor Dana branitelja – INA d.d. iz Zagreba, koja svake godine financijski pomaže lipovljansku udrugu i tako im pruža podršku u radu i veteranskom okupljanju.

Dan hrvatskih branitelja općine Lipovljani završio je pjesmom i  zajedničkim druženjem u Društvenom domu.

Damir SMETKO