SMOTRA ČEŠKIH BESEDI SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE ODRŽANA U LIPOVLJANIMA

Jubilarnoj, 10. Smotri Čeških besedi Sisačko-moslavačke županije domaćin je bila Češka beseda općine Lipovljani. U Društvenom domu u Lipovljanima, u subotu,  24. listopada nastupile su, u dvosatnom programu, Češke besede iz Siska, Jazvenika, Međurića i Lipovljana, a kao gost, nastupila je Češka beseda iz Virovitice.

 

Smotru Čeških beseda Sisačko-moslavačke županije najavio je Mirko Knjižek, predsjednik Češke besede općine Lipovljani, a na održavanju ‘Smotre’ i uspješnom radu, čestitala je i Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća Lipovljani, u svoje ime i u ime Maria Ribara, načelnika općine Lipovljani. Osim toga Anka Doležal, zahvalila je svim članovima Češke besede na stalnom radu i aktivnostima i na njihovom angažiranju oko ovogodišnjih ‘Lipovljanskih susreta’, kad je Češka bila zemlja partner ‘Susreta’, a Češka beseda općine Lipovljani i njen predsjednik Mirko Knjižek, poveznica velikog angažiranja na tom poslu. Zahvalila je Češkoj besedi i na predstavljanju Lipovljana na mnogim nastupima u Hrvatskoj i inozemstvu, i poželjela svim prisutnim Besedama uspješan rad na očuvanju tradicijske kulture njihovih predaka.

                Smotru Čeških besedi Sisačko-moslavačke županije otvorio je Vladimir Bilek, saborski zastupnik češke i slovačke manjine, izražavajući zadovoljstvo radom svih prisutnih Čeških besedi. Smotri je bio prisutan i Vlado Klasan, gradonačelnik Novske.

Dvosatni program predstavljanja jednogodišnjeg rada po Češkim besedama, otvorili su domaćini. Najprije su učenici češkog jezika Osnovne škole Josipa Kozarca recitirali i pjevali češke pjesme, a potom je plesna skupina lipovljanske Češke besede i zaplesala, praćena članovima glazbene skupine.

Sa 6 pjesama, potom se je predstavio veliki zbor Češke besede Virovitica, koji su bili gosti ove manifestacije, kako bi pokazali što Češke besede rade u drugim županijama. Smotru su zatim nastavile članice pjevačke skupine Češke besede Jazvenik, tradicijskim češkim pjesmama.

                Dječja skupina iz Međurića je zaplesala, a potom su članice pjevačke skupine ‘Lepeza’, Češke besede općine Lipovljani otpjevale 4 pjesme, čime su još jednom pokazale zašto su tako uspješne na nastupima u Hrvatskoj i u inozemstvu, i zašto Češka beseda općine Lipovljani ima velik broj poziva za nastupe u mnogim sredinama.

Pri kraju Smotre čeških beseda Sisačko-moslavačke županije, na lipovljanskoj pozornici nastupile su članice pjevačke skupine Češke besede Sisak, koje su se nakon pjesme pridružile plesnoj skupini pa su zajedno i otplesale.

Završetak Smotre Čeških beseda pripao je članovima Češke besede Međurić. Njihov pjevački zbor je najprije zapjevao, a potom je plesna skupina i zaplesala. Pečat uspješnim nastupima svih Beseda, na završetku je utisnuo puhački orkestar Češke besede Međurić, koji je izvrsnim nastupom pokazao svrhu i svu potrebu rada na očuvanju češke kulturne tradicije u Hrvatskoj.

                Mirko Knjižek, predsjednik Češke besede općine Lipovljani, zajedno s Tinom Nerad, učiteljicom češkoj jezika, potom je podijelio zahvalnice za sudjelovanje na 10. Smotri Čeških besedi, a zajedničko druženje je nastavljeno uz pjevače i glazbenike.

Damir SMETKO