SJEDNICA ŽUPANIJSKOG VIJEĆA ČEŠKE NACIONALNE MANJINE ODRŽANA JE U LIPOVLJANIMA

Članovi Vijeća češke nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije održali su 4. ovogodišnju sjednicu u Lipovljanima. Domaćini su im bili članovi Češke besede i općina Lipovljani. Sjednicu je KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAvodio Zdenko Dalik, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine, a prisutno je bilo 23 od 25 članova vijeća.

Na sjednici održanoj u općinskoj vijećnici u Lipovljanima raspravljalo se o nekoliko aktualnih problema, uglavnom vezanih uz financiranje programa Čeških beseda Sisačko-moslavačke županije.

Na početku sjednice sve članove ovog vijeća pozdravio je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani i zaželio im dobar rad. O najnovijim informacijama, vezanih na područje nacionalnih manjina, članovima ovog vijeća govorio je Vladimir Bilek, saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine. Osim toga, govorio je i o dinamici priprema ovogodišnjih čeških manifestacija u Hrvatskoj, s naglaskom na organizaciju ovogodišnjih Dožynki i sastanku sa županom Sisačko-moslavačke županije.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAO pripremi programa, osiguranju financiranja i mogućnosti plaćanja troškova češke manifestacije ‘Dožynke’, kojom se slavi završetak žetve, a ove godine se, po prvi puta, održavaju u Međuriću i Kutini, govorilo se i tijekom dnevnog reda sjednice vijeća. Razgovaralo se i o drugim priredbama češke manjine u Sisku i Jazveniku, a najavljene su i ‘Spjevanky’, smotra čeških pjesama, za jesen u Lipovljanima.

Kao i druge udruge građana, i članovi Čeških beseda Sisačko-moslavačke županije, imaju poteškoća s pisanjem programa i projekata kod traženja financijske potpore, koji su obvezni prema novom Zakonu o udrugama. Zato se i najviše raspravljalo o svim mogućnostima financiranja projekata, stručnih seminara i drugih programa pripadnika češke nacionalne manjine u Sisačko-moslavačkoj županiji. Raspravljalo se i o novim načinima financiranja samog vijeća od strane županije.

Zaključeno je kako će članovi Vijeća češke nacionalne manjine i dalje biti inicijator poticanja rješavanja svih potreba svojih sunarodnjaka prema županiji i jedinicama lokalne samouprave. Takva je i predviđena zadaća osnovanih vijeća nacionalnih manjina, a udruge, odnosno Češke besede provode konkretne poslove i program rada pripadnika manjina tijekom godine u pojedinim sredinama.

Damir SMETKO

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA