SJEĆANJE NA ŽRTVU VUKOVARA

Večer uoči ovogodišnjeg ‘Dana sjećanja na žrtvu Vukovara’, u subotu, 17. studenog, članovi i članice Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata, ogranak Lipovljani, upaljenim svijeća u centru Lipovljana ispisali su ime grada Vukovara.

                Tradicija sjećanja na žrtve okupacije i razaranje Vukovara i vukovarskih obitelji, paljenjem svijeća i prisjećanjem na te teške i bolne ratne dane, nastavljena je i ove godine, uoči godišnjice pada Vukovara, 18. studenog. Željko Pogačić, predsjednik UDVDR-a, ogranak Lipovljana i još 10-tak članova upalilo je, gotovo, stotinu svijeća na stepenicama u centru Lipovljana, a nekoliko svijeća upaljeno je i na početku Vukovarske ulice u Lipovljanima.

Velika svijeća upaljena je i kod križa, na mjesnom groblju u Lipovljanima, a nakon paljenja svijeća okupljeni veterani domovinskog rata, u svojoj su prostoriji pričali o ratnim vremenima i doprinosu Lipovljana tijekom domovinskog rata. Prisjetili su se da je u Lipovljanima bilo i prognaničko naselje u kojem su bili smješteni Vukovarci, ali i prognanici s novljanskog, jasenovačkog i  dubičkog područja.

Još jednom, sve Lipovljance, 27. godina nakon tragičnih ratnih događaja, upečatljivo ime Vukovar ispisano svjetlom svijeća, podsjetilo je na sve znane i neznane žrtve Vukovara, žrtvu grada heroja u obrani Hrvatske i grada velikog broja civilnih žrtava, koje odnosi svaki rat. U počast svim žrtvama, opet su upaljene svijeće, opet je zasvijetlilo ime Vukovar, kao i svih godina do sada.

Damir SMETKO