SJEĆANJE NA TARASA ŠEVČENKA KROZ NJEGOVA SLIKARSKA OSTVARENJA

Obljetnice rođenja i smrti Tarasa Ševčenka, najvećeg ukrajinskog pjesnika i preporoditelja, članovi lipovljanskog Kulturno prosvjetnog društva ‘Karpati’ i njihovi gosti, obilježili su izložbom replika slika i prikazom njegovog likovnog stvaralaštva. Izložba replika slika i prigodna izlaganja, upriličeni su u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima, u četvrtak, 17. ožujka, u okviru programa obilježavanja Dana općine Lipovljani.

O teškom životu roba, zatočenika, izgnanika, a pred kraj života,  napokon i slobodnog čovjeka Tarasa Ševčenka, neponovljivog umjetnika i borca za slobodnu Ukrajinu, govorio je prof. Đuro Vidmarović, prvi veleposlanik Republike Hrvatske u Ukrajini. O njegovom slikarstvu, temama i rasponu motiva, uz izložene slike, govorio je Aleksandar Pavlešin iz Zagreba, vlasnik izloženih replika slika Tarasa Ševčenka.

Sve goste na izložbi pozdravio je Ivan Semenjuk, predsjednik ‘Karpata’, a svečarski ton obilježavanju godišnjica Tarasa Ševčenka, dali su članovi pjevačkog zbora ovog lipovljanskog društva Ukrajinaca, te učenice koje uče ukrajinski jezik.

Svečanom prisjećanju na pjesnika i slika Tarasa Ševčenka pridružio se i Oleksandr Levchenko, veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj, zajedno s višečlanim izaslanstvom iz Kieva, glavnog ukrajinskog grada, koja trenutno boravi u Hrvatskoj. Sve ih je pozdravio i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, koji je pohvalio rad Kulturno prosvjetnog društva ‘Karpati’ i naglasio izvrsnu suradnju općine Lipovljani s društvom Ukrajinaca, veleposlanstvom Ukrajine u Hrvatskoj i veleposlanikom NJ.E. Oleksandrom Levchenkom.

Zajedničko druženje članova ‘Karpata’ i članova izaslanstva iz Ukrajine, nakon izložbe, nastavljeno je u prostorijama društva, gdje su razmijenjeni i prigodni pokloni, a gosti iz Ukrajine pozvani su na ovogodišnje ‘Lipovljanske susrete’ kojima će zemlja partner biti upravo Ukrajina.

Damir SMETKO