SJEĆANJE NA POČETAK OSLOBOĐENJA NOVLJANSKOG PODRUČJA I POGINULE BRANITELJE NA TROKUTU

Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, Tomislav Lukšić, zamjenik načelnika i Željko Pogačić, predsjednik lipovljanskog ogranka Udruge veterana i dragovoljaca domovinskog rata, položili su GEDSC DIGITAL CAMERAvijenac i upalili svijeću za sve poginule hrvatske branitelje na novljanskom ratištu, stradale u obrambenim i oslobodilačkim akcijama u jesen 1991. godine. Komemoracija poginulim braniteljima i sjećanje na početak oslobodilačke akcije od prije točno 25 godina, održana je u subotu, 29. listopada na Trokutu.

GEDSC DIGITAL CAMERAIzaslanstvo općine Lipovljani, jedno je od 50-tak izaslanstava koja su položila cvijeće i upalila svijeće za poginule branitelje, tijekom komemorativne svečanosti kod spomenika sjećanja na stradale branitelje. Branitelji s područja općine Lipovljani, i sami su sudjelovali u obrambenim i oslobodilačkim akcijama na novljanskom ratištu u jesen 1991. godine, a stožer vojnih operacija i logistička podrška tada su se nalazili u Lipovljanima. Na te dane, tijekom komemorativne svečanosti, prisjetio se i Rudi Stipčić, ratni GEDSC DIGITAL CAMERAzapovjednik stožera Operativne grupe Posavina, koja je i pokrenula oslobodilačke akcije na novljanskom ratištu.

GEDSC DIGITAL CAMERAOsim polaganja vijenaca i sjećanja na stradale branitelje i ratna događanja od prije 25 godina na ovom području, komemorativna svečanost započela je koncelebriranom svetom misom koju je vodio Antun Škvorčević, požeški biskup, a sudjelovali su svećenici Novljanskog i Lipičkog dekanata, među njima i Tomislav Pavlović, župnik lipovljanske župe. Komemorativnoj svečanosti na Trokutu bili su prisutni mnogobrojni veterani domovinskog rata, i članovi njihovih obitelji, iz vojnih postrojbi koji su sudjelovale u obrani Hrvatske u jesen 1991. godine, te mnogobrojni uzvanici, predstavnici Županija, zatim Ministar branitelja, Tomo Medved, te izaslanik Predsjednice RH, Ante Deur.

Damir SMETKO

GEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERA