SJEĆANJE NA BRANITELJE I ORGANIZIRANJE OBRANE U NOVSKOJ U LJETO 1991. GODINE

Tomislav Lukšć, zamjenik načelnik općine Lipovljani i Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani, položili su vijenac i upalili svijeće, u nedjelju, 28. lipnja, na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima podignutom u parku u centru Novske. Osim sjećanja na poginule hrvatske branitelje, izaslanstvo općine Lipovljani bilo je nazočno i na ostalom programu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja grada Novske, svetoj misi u crkvi sv. Luke Evanđelista i svečanoj akademiji u čast 24. obljetnice prvog postrojavanja pripadnika ZNG-a u Novskoj.

Desetak različitih izaslanstva, među kojima je bila i Daniela Merle Pereković, izaslanica Ministarstva branitelja RH, položilo je vijenac i upalilo svijeće na spomenik poginulim braniteljima u Novskoj. Osim svijeća i vijenaca, poginulih se prisjetio i Milan Vidaković, novljanski župnik župe sv. Luke, kratko naglasivši povijesnu važnost događaja, uz predvođenje zajedničke molitve.

Svi gosti i uzvanici na obilježavanju Dana branitelja u Novskoj, nakon polaganja vijenaca uputili su se na svetu misu, a potom i na svečanost prisjećanja prvog postrojavanja pripadnika nenaoružanog odreda, organiziranja prvih vojnih postrojbi i obrane tijekom ljeta i jeseni 1991. godine. Pročitana su i imena svih poginulih s područja negdašnje općine Novska, među kojima su i poginuli branitelji s lipovljanskog područja.                  (Damir SMETKO)