Sisačko-moslavačka županija

Dan županije je 11. lipnja.

Župan:

Ivo Žinić, .

Sisačko-moslavačka županija treća je po veličini Hrvatska županija s površinom od 4.468 četvornih kilometara, koja pokriva 7,89 posto teritorija Republike Hrvatske. Smještena je u trokutu što ga čine gradovi Zagreb – Karlovac – Sisak, dok na jugu graniči s Bosnom i Hercegovinom.

Na temelju popisa stanovništva 2011. godine Županija u 7 gradova i 12 općina ima 172.439 stanovnika. Administrativno i političko središte županije je Sisak.

Izvor: DZS

Zauzima područje oko prisavske nizine s kompleksnim i raznolikom rubnim pojasom. Zapadni i južni brdoviti dio županije, Banovina, podijeljen je plitkim dolinama rijeke Gline, Trepče i Sunje , dublji usječeni sustav Žirovca prema Uni, te završava s planinskim prostorom Zrinske gore i Petrove gore. Središnji nizinski, najveći i naseljeni dio oko rijeke Save pokriva i prostor Parka prirode Lonjsko Polje. Sjeverni dio županije završava južnim padinama Moslavačke gore i Psunja.

Na području županije nalazi se 456 naselja, koja su ustrojena u devetnaest jedinica lokalne samouprave. Županija tako obuhvaća šest gradova (Glina, Hrvastka Kostajnica, Kutina, Novska, sisak i Petrinja) i trinaest općina (Donji Kukuruzari, Dvor, Gvozd Hrvatska Dubica, Jasenovac, Lekenik, Lipovljani, Majur, artinska Ves, Popovača, Sunja , Topusko i Velika Ludina). Upravno, administrativno i gospodarsko središte Županije je grad Sisak.

Sisačko-moslavačka županija ustrojena je 16. travnja 1993. godine , a četiri godine kasnije doživjela je tertorijalnu izmjenu.