ŠEST FOLKLORNIH SKUPINA NASTUPILO NA 6. ‘SUSRETIMA DJEČJIH SKUPINA’ U LIPOVLJANIMA

Kako bi bogatu hrvatsku tradicijsku kulturu mogli sačuvati i prenositi ju i pokazivati i dalje, s koljena na koljeno, mlade naraštaje moramo o njoj podučavati od malena. S ciljem očuvanja tradicijske kulturne baštine, pjesma, plesa i igara, Kulturno-umjetničko društvo ‘Lipa’ iz Lipovljana krenulo je prije 5 godina u organiziranje ‘Susreta dječjih folklornih skupina’.

U subotu, 9. travnja u Društvenom domu u Lipovljanima održani su 6. ‘Susreti dječjih skupina’, na kojoj su se predstavile dječje folklorne skupine iz 5 sredina središnje Hrvatske. Susreti su pokazali, kako se u društvima dobro radi s djecom, u što se ubraja i KUD ‘Lipa’, i kako se naše mlade generacije još uvijek žele baviti tradicijskom kulturom, pjesmama i dječjim igrama. Uz pomoć starijih članova društva, uglavnom voditelja i tamburaša, mogu uvježbati vrlo lijepe nastupe s kojima bi bili zadovoljni i puno stariji članovi KUD-ova.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERANakon 5 godina i 6, za redom, organiziranih ‘Susreta dječjih skupina’, vidi se kako su i nastupi skupina sve bolji i bolji, kako se njeguju, uz pjesmu i ples, i dječje igre, i kako mladi žele plesati i koreografije koje izvode i puno starije grupe u KUD-ovima. Stoga je Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’ zahvalila svima za dolazak na ‘Susrete’ i za složen rad s najmlađima, a u ime općine Lipovljani, dobar rad i dobre nastupe svim dječjim grupama zaželjela je Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani, otvarajući ovogodišnje ‘Susrete dječjih skupina’ u Lipovljanima.

Osim podrške u radu članovima KUD-a ‘Lipa’, općina Lipovljani na čelu s Marijom Ribarom, općinskim načelnikom, uz još neke sponzore, od početka podržava ideju o susretu dječjih folklornih skupina. Nakon 5 godina vidi se koliko je to bila odlična ideja koja najmlađima približava tradicijsku kulturu, koju i oni svojim učenjem i nastupima čuvaju za buduće generacije.

Ovogodišnje ‘Susrete dječjih skupina’ svojim nastupom započeli su domaćini, mlađa skupina KUD-a ‘Lipa’. Ta skupina broji oko 20 članova raznog dobnog uzrasta, a uz hrvatske dječje pjesme i igre njeguju i slovačke dječje pjesme i plesove. Predstavili su se dječjim pjesmama i igrama Međimurja, koje je sa skupinom uvježbala Ivana Toth, a pratnja im je bila tamburaška skupina ‘Lipe’, koju vodi prof. Franjo Rodić.

Nakon domaćina na lipovljansku pozornicu izašla je mlađa skupina KUD-a ‘Mijo Stuparić’ iz Velike Ludine. Predstavili su se dječjim pjesmama i igrama iz Moslavine. Koreografiju ‘De devojke kolo vode’ postavila je Dijana Jagodnik.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAFolklorna skupina Društva ‘Naša djeca’ iz Rajića ove godine predstavili su se dječjim igrama, plesovima i pjesmama Slavonije, uz glazbenu pratnju Eme Đurić. Rade u dvije dobne skupine, voditeljica im je učiteljica Mira Čuvidić, i po drugi puta su nastupili na ‘Susretu dječjih skupina’ u Lipovljanima.

U Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima dječja folklorna skupina djeluje 4 godine. Nastupa na raznim svečanostima i programima za potrebe škole, a uvježbavaju pjesme i plesove kontinentalnog dijela Hrvatske. Voditeljica im je Ivana Toth, a na ovom ‘Susretu’ nastupili su s igrama i plesovima Podravine, uz pratnju tamburaške skupine Osnovne škole.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAPod imenom ‘Školsko zvono’ dječji ansambl KUD-a ‘Moslavina’ iz Kutine predstavio se je dječjim igrama iz Moslavine, ali i drugih regija, koje poznamo kao igre: Išla majka s kolodvora, Školica, Ringe, ringe raja, Okoš bokoš …, Zuja, Laste prolaze i Igra kolo. Voditeljica folklorne skupine je Aleksandra Savić – Nikitović, a voditelj tamburaške skupine koja je pratila nastup dječjeg ansambla je Matija Krmek.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERANakon nastupa dječjih skupina iz Lipovljana, Velike Ludine, Rajića i Kutine, na kraju ovogodišnjih, 6. ‘Susreta dječjih skupina’, Škola folklora KUD-a ‘Preporod’ iz Dugog Sela, predstavila se je pjesmama i plesovima iz Slavonije, pod imenom koreografije ‘Udarajte moje noge bose’. Voditeljica skupine je Kristina Perković, a plesovi su izvedeni uz pratnju tamburaške skupine čiji je voditelj Mario Sorić. Inače, dječji ansambl iz Dugog Sela ima u programu 10 izvrsnih hrvatskih koreografija, a izvedenim pjesmama i plesovima pokazali su da se sustavno radi na svakom detalju nastupa.

Svim sudionicima programa podijeljene su zahvalnice, uz zajedničko druženje domaćina i gostujućih dječjih skupina, nakon održanih 6. ‘Susreta dječjih skupina’ u Lipovljanima.

Damir SMETKO

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA 15-DjFolklor 006 16-DjFolklor 007