RAZNOVRSNOST KULTURNE BAŠTINE MANJINA U HRVATSKOJ

”Lipovljanski susreti 2012”

 

RAZNOVRSNOST KULTURNE BAŠTINE MANJINA U HRVATSKOJ

                Lipovljani su u subotu, 25. kolovoza navečer bili otvorena pozornica na kojoj se je izmjenjivalo šarenilo nošnji, ples i pjesme udruga i društava nacionalnih manjina koje uspješno njeguju kulturnu baštinu svojih predaka i zemalja iz kojih su doselili u Hrvatsku. Mimohod lipovljanskim ulicama, ples i pjesma na glavnom trgu u centru i nastup na centralnoj pozornici 10 predstavnika najbrojnijih nacionalnih manjina u Hrvatskoj, obilježili su i ovogodišnje ”Lipovljanske susrete”.

U 19 sati mimohod gostujućih društava krenuo je od Grkokatoličke crkve u Lipovljanima i prošao ulicom Ante Starčevića, te Trgom hrvatskih branitelja, da bi uz špalir posjetitelja stigao pred centralnu pozornicu ‘Susreta’.

Nakon svečanog otvorenja, jedno i po satni program izvelo je 300-tinjak članova društava i udruga koje njeguju baštinu nacionalnih manjina iz cijele Hrvatske.

Mješoviti pjevački zbor ”Lira’ izveo je himnu, a nastupili su i prije gostiju s pjesmom ”Lipovljani moj rodni kraj”, koju je napisao Lipovljanac i član tog zbora Miroslav Horvat, a glazbeno ju obradio Marinko Rušev-Bepo.

Nakon domaćeg Mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’, prvi su na pozornicu izašli članovi KUD-a ‘Lipa’ iz Lipovljana. Oni uz hrvatski njeguju i slovački folklor, a ove su se godine predstavili pjesmama i plesovima lipovljanskog kraja, uz pratnju tamburaške skupine. Ples su izveli u originalnim lipovljanskim nošnjama u znaku perunike, i posjetili sve gledatelje na pjesme i običaje u Lipovljanima od prije 100-tinjak godina.

Ukrajinsku manjinu u Hrvatskoj predstavili su mladi članovi UKPD ‘Taras Ševčenko’ iz Kaniže. Izveli su djevojački ples i ples mladića uz pratnju pjevačke skupine.

Slijedio je nastup SKD ‘Prosvjeta’ iz Garašnice. U 10-tak minuta prikazali su igre iz Mačve i plesove zapadne Slavonije, uz pratnju tamburaške skupine.

Članice i članovi MKD-a ‘Krste Misirkov’ iz Zagreba predstavio se makedonskim narodnim pjesmama iz Povardarske zone, uz glazbenu pratnju.

Bošnjačku manjinu u Hrvatskoj predstavile su članice i članovi BKUD-a ‘Nur’ iz Siska. Društvo broji preko 180 članova, poglavito mlađih, što znači i sigurnu budućnost društvu. Na pozornici ‘Lipovljanskih susreta’ predstavili su se igrom iz Sandžaka: ‘Hadžina fata’, i za to dobili veliki pljesak posjetitelja.

Ugodno iznenađenje ovogodišnjih susreta bile su članice Udruge ruskog govornog područja u Međimurju, ‘Kalinka’ iz Čakovca. Svojim nošnjama, pjesmama i plesovima iznenadile su gledatelje u Lipovljanima koji još nisu imali priliku vidjeti ih. Iako mlada udruga uspješno su se predstavili ruskim narodnim pjesmama i plesom.

Stari znanci ‘Lipovljanskih susreta’ članovi Folklornog ansambla ‘Holubička’ iz Daruvara opet su oduševili nastupom. Ta skupina Češke besede iz Daruvara  predstavila se Dožinkovom scenom, odnosno uvodnim plesom Žetvenih svečanosti Čeha u Hrvatskoj.

Mađarsku nacionalnu manjinu predstavili su plesači KUD-a ‘Šandor Petefi’ iz Dalj planine Erdut. U centru Lipovljana i na pozornici ‘Lipovljanskih susreta’ otplesali su Podunavske plesove pune ritma i okretnosti.

Pri kraju nastupa čuvara kulturne baštine nacionalnih manjina na ovogodišnjim ‘Lipovljanskim susretima’ nastupili su članovi KUD-a ‘Joakim Hardy’ iz Petrovaca kod Vukovara. Predstavili su se s ‘Vjenčićem rusinskih narodnih pjesama i plesova”, te običajima kraja iz kojeg dolaze, a publika je zadovoljno pljeskala nastupu Petrovčana.

Na kraju, izvrstan nastup imali su i članice i članovi slovačkog KUD-a ‘Braća Banas’ iz Josipovca Punitovačkog. Izvedenim plesovima ‘Horehron’, koji potječe iz područja gornjeg toka Hrona, i koju Slovaci širom svijeta najradije izvode, a vidjelo se i zašto, oduševili su sve posjetitelje ‘Lipovljanskih susreta 2012”, na kraju programa.

Odom radosti, himnom Europe i raspucanim vatrometom, nastavljen je program nakon nastupa 10 udruga i društava koji u Hrvatskoj njeguju baštinu svojih predaka. Svi izvođači bili su zadovoljni i velikim brojem gledatelja na ”Susretima’ i poželjeli su doći i ubuduće. (Damir SMETKO)
(slike u fotogaleriji)