RAZNOVRSNE TRADICIJSKE PROIZVODE PREDSTAVILE UDRUGE NACIONALNIH MANJINA I TRADICIJSKI OBRTI

Drugi dan ‘Lipovljanskih susreta’ započeo je uređivanjem i postavljanjem izložbenih prostora udruga nacionalnih manjina, ali i tradicijskih obrta i rukotvorina. Ove godine bilo je 30-tak izlagačkih mjesta u lipovljanskom parku, a sve izložbene prostore, prije svečanog otvorenja manifestacije, obišla je i Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske i visoka pokroviteljica ‘Lipovljanskih susreta 2015.’

Svoje narodne nošnje, tradicijske predmete, jela i kolače i razne druge proizvode izlagali su članovi udruga i društava nacionalnih manjina. Ove godine na ‘Lipovljanskim susretima’ izlagali su: Matica slovačka Lipovljani, Češka beseda općine Lipovljani, KPD ‘Karpati’ iz Lipovljana, KUD ‘Oštrc’ iz Ruda, u ime njemačke nacionalne manjine, članovi Bošnjačkog KUD-a ‘NUR’ iz Siska, Matica slovačka Međurić, SKUD ‘Jovan Jovanović Zmaj’ Bijelo Brdo-Erdut, Češka osnovna škola Daruvar, Češka beseda Dežanovac, Zajednica Talijana Ploština, Zajednica Mađara Pakrac, Mađarski KUD Petefi Šandor iz Laslova i članovi Društva Perojskih Crnogoraca ‘Peroj 1657.’

Posjetitelje ‘Lipovljanskih susreta’ članovi udruga nacionalnih manjina ponudili su s gastronomskim proizvodima, te čašicom pića dobrodošlice. Na nekoliko izložbenih prostora i visoka gošća probala je, zajedno sa svojim domaćinima – piće dobrodošlice.

Uz izložbene prostore, na štandovima su ove godine izlagali i tradicijski obrti i rukotvorine. Izlagači su bili: Udruga sikirevački motivi iz Sikirevaca, Udruga žena ‘Iskra’iz Novske, Hrvatska udruga kolekcionara iz Donje Lomnice, Udruga KiS iz Zagreba, Domaća radinost Mirjana Božanović iz Petrinje, Pčelarstvo Turas iz Lipovljana, Cvjećarna Kaktus iz Kutine, Domaća radinost B. Kikić iz Cernika, Braniteljska zadruga Rogoz iz Bednje, Udruga ‘Blago bakine škrinje’, HUKA Š. Pavlović iz Kutine, OPG Mačković iz Brestače, Udruga žena ‘Ruže iz Lipovljana, Staklarski obrt Medić, Udruga rukotvorina Art iz Velike Ludine i OPG Kolarić iz Kozarica s nakitom i oslikanim komadima ljuske nojevih jaja.

Posebno zanimljiv izlagatelj, i partner ‘Lipovljanskih susreta’, bila je Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje iz Krapja. Oni su izložili repliku stare posavske hiže, ponudili promotivne materijale, te uz potporu OPG Vjera Ožoga i OPG Roman Vukalović izložili su stare alate posavskog dvorišta poput stolarske radionice, kamenog mlina, kovačnice, proizvodnje meda i pletenja užadi.

Bogatstvo kulturne i gastronomske tradicije i tradicijski obrti i rukotvorine mogli su se i ove godine, u velikom broju, vidjeti na ‘Lipovljanskim susretima’. Sve više i po toj prezentaciji rada nacionalnih manjina i tradicijskih obrta ‘Lipovljanski susreti’ čine  se prepoznatljivima.

Damir SMETKO

14-IMG_2806