RAZLIČITOST OBIČAJA NA ‘KONCERTU PRIJATELJA’

Nastup dječjih folklornih skupina

RAZLIČITOST OBIČAJA NA ‘KONCERTU PRIJATELJA’

 

                Osnovna škola Josipa Kozarca u Lipovljanima bila je domaćin, a Matica slovačka Lipovljani bila je suorganizator ‘Koncertu prijatelja’, koji je održan u petak, 11. listopada u školskoj sportskoj dvorani. Na nastupu su sudjelovale dječje skupine iz 5 društva koja njeguju narodnu baštinu pjesme i plesova, te moderni ples. Najduži i najraznovrsniji nastup imale su dječje skupine iz Slovačke, kao gosti ‘Koncerta prijatelja’.

Folklorni susret dječjih skupina otvorila je Mirjana Faltis, ravnateljica Osnovne škole Josipa Kozarca, koja je svima zaželjela dobrodošlicu, a naglasila je kako je to nastavak zajedničkog druženja koje je započelo prošle godine u Slovačkoj.

Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani, pohvalio je zajedničku suradnju i susret i naglasio da Matica slovačka ima za cilj upravo ovakvo višestruko povezivanje srodnih društava, te zajedničke nastupe i druženja kroz kulturne programe.

U ime općine Lipovljani i načelnika Maria Ribara, izvođače programa, domaćine i gledatelje pozdravio je Tomislav Lukšić, zamjenik načelnika općine Lipovljani, pohvalivši kulturnu suradnju i ovakav nastup i zajedničko druženje djece iz Slovačke i Hrvatske.

‘Koncert prijateljstva’ otvorili su gosti iz slovačke. Članovi slovačkih društava  Detský folklórny súbor Hájenka i Detská ľudová hudba Jarabinka odsvirali su, otplesali i otpjevali najveći dio programa na ‘Koncertu prijatelja’. Taj program izveli su i u Kutini na međunarodnoj smotri dječjeg folklora, u subotu 12. listopada. Pokazali su izvrsnu uvježbanost, te zanimljive pjesme i plesove iz Slovačke.

Dječja skupina KUD-a ‘Lipa’ iz Lipovljana, kao domaćin i kao organizator susreta dječjih folklornih skupina, također se predstavio plesom, pjesmom i dječjom igrom. U pratnji tamburaša izveli su dojmljiv program s kojim su tijekom rujna nastupali i u Vinkovcima, na dječjim ‘Vinkovačkim jesenima’.

Gosti na ‘Koncertu prijatelja’ bili su dječja skupina KUD-a ‘Koledišće’ iz Jezera na otoku Murteru. Otpjevali su, te otplesali više pjesama i plesova koje njeguju žitelji otoka Murtera i pokazali raznovrsnost kulturnog, etnografskog i plesnog blaga  hrvatskog otočja.

Na kraju koncerta u Lipovljanima nastupile su i članice PNAK ‘Iskrice’. Veselo, uigrano, akrobatski i brzo izvele su svoj program. Za razliku od dotadašnjih dječjih skupina, ‘Iskrice’ su na ‘Koncertu prijateljstva’ pokazale suvremeni ples i nastup potpuno različit od folklornih skupina. No, pokazale su i različite interese djece, od čuvanja tradicijskih običaja do modernih plesova navijačko-akrobatskog stila.

Nakon ‘Koncerta prijatelja’ dječje skupine družile su se i na zajedničkoj večeri. Pokrovitelj ovog koncerta bila je Turistička zajednica općine Lipovljani koja je pripremila poklone za izvođače, a sličnim poklonima uzvratili su i gosti iz Slovačke i s otoka Murtera.

Prije nastupa na ‘Koncertu prijatelja’ u Lipovljanima, svi izvođači iz Slovačke obišli su ‘Slovačku kuću’ u organizaciji domaćina, Matice slovačke Lipovljani. Tko se nastavila dugogodišnja suradnja koju Matica slovačka Lipovljani njeguje s društvima iz Bratislave i njenim okolnim mjestima, a kamo gotovo svake godine putuju i folkloraši iz Lipovljana.      (D. SMETKO)