RASPJEVAN I RASPLESAN KONCERT UDRUGA OPĆINE LIPOVLJANI, UZ BLAGDAN JOSIPOVA

U čast Dana općine Lipovljani, sve udruge u kulturi općine Lipovljani, tradicionalno priređuju koncert za sve sumještane, uz blagdan sv. Josipa. Ovogodišnji dvosatni koncert održan je u nedjelju, 18. ožujka. Otvorio ga je Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani, a koncert je vodila Martina Jurić, zamjenica predsjednice KUD-a ‘Lipa’.

                Sa svojim novim ili najboljim pjesmama, plesovima i uvježbanim koreografijama osim udruga u kulturi nastupili su na koncertu i učenici lipovljanske Osnovne škole. Dvorana Društvenog doma bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a na pozornici se izmijenilo preko 300 izvođača, od učenika prvih razreda osnovne škole do umirovljenika.

                Koncert je, nakon upućene zahvale Tomislava Lukšića, svim izvođačima i udrugama za njihov vrijedan rad i uspješno predstavljanje Lipovljana tijekom godine, započeo Mješoviti pjevački zbor ‘Lira’, dvjema sakralnim pjesmama posvećenim sv. Josipu i korizmi.

                Pred put na državno natjecanje u LiDraNu, svojom predstavom ‘Pauk umjetnik’, prisutnim gledateljima predstavila se dramska skupina područne škole iz Piljenica, koju vrlo uspješno vodi učiteljica Tatjana Dlouhi.

                Modernim, akrobatskim plesom i figurama, predstavile su se i najmlađe članice plesno akrobatskog kluba ‘Iskrice’.

                S dječjim igrama i pjesmama na slovačkom, potom se je predstavila dječja folklorna skupina KUD-a ‘Lipa’.

                Dječja folklorna skupina KPD ‘Karpati’ predstavila se atraktivnim plesom Kozačok. Skupina broji sve više članova, a često uvježbavanje i nastupi donose sigurne i uvježbane nastupe.

                Ljepotu češke pjesme, na svečanom koncertu, predstavile su članice pjevačke skupine ‘Lepeza’, Češke besede općine Lipovljani.  

                Pjesmama o Slavoniji i o mladosti, na koncertu su se predstavile članice i članovi pjevačkog zbora ‘Perunike’, Udruge umirovljenika općine Lipovljani.

                Drugi dio koncerta, opet su najavili pjevači pjevačkog zbora ‘Lira’, a duhovne pjesme zapjevali su na slovačkom jeziku.

                Dio hrvatskog folklora, pjesme i plesove Slavonije, predstavile su plesačice i plesači KUD-a ‘Lipa’, praćeni svojim tamburašima.

A nakon plesa, tamburaška skupina ‘Lipe’ predstavila se sa dvije moderne pjesme, uz podršku gledatelja u dvorani.

                Na koncertu u čast Dana općine Lipovljani zapjevale su članice i članovi pjevačkog zbora Kulturno-prosvjetnog društva ‘Karpati’. Ovog puta s po jednom pjesmom na hrvatskom i ukrajinskom jeziku.

                Nakon više pjesme nego plesa, na kraju svečanog koncerta u Lipovljanima, članovi plesne skupine Češke besede općine Lipovljani zaplesali su splet južno čeških plesova koje uvježbavaju već neko vrijeme. Rasplesano i raspjevano, završio je ovogodišnji koncert svih udruga općine Lipovljani, uz Dan općine, škole i župe Lipovljani.

Damir SMETKO