RADNA AKCIJA ČLANOVA ‘ŠARANA’ NA STRUGU KOD OPEKA

Na Strugu kod Opeka, u subotu, 27. lipnja u dopodnevnim satima održana je radna akcija članova Športsko ribolovnog društva ‘Šaran’ iz Lipovljana. Čistila se lijeva obala Struga na kojoj lovno gospodare ribiči iz Lipovljana, a potom je nastavljen ribolov i zajedničko druženje uz ručak.

                Na radnu akciju uređenja obale vodotoka, kojom gospodare, i uređenja zelenih površina, te uređivanjem ribolovnih mjesta i prikupljanje odbačenog ili naplavljenog smeća, odazvalo se 34 punoljetna člana društva ‘Šaran’. Mlađi članovi nisu ni zvani, a svaki punoljetni član, prema odluci s godišnje Skupštine, osim plaćanja članarine ima obvezu sudjelovati na dvije radne akcije uređenja vodotoka.

Ove godine najviše se radilo na krčenju granja i košnji trave jer odbačenog otpada nije bilo puno – tek jedna vreća. To dokazuje da se ribiči i tijekom godine ponašaju pravilno, te ne zagađuju prirodu i vodotoke na kojima uživaju u sportskom ribolovu. S takvim odazivom na radnu akciju ‘Šarana’ i ponašanjem članova na čuvanju prirodnog okoliša, zadovoljan je i Josip Hudec, predsjednik ŠRD ‘Šaran’ iz Lipovljana.

No, proteklih dana zabrinjava ih zbivanje na Pakri u Piljenicama, u koju je zatvoren dovod vode, zbog kako navode, sanacije obale Pakre u Banovoj Jarugi. Vodostaj je drastično pao, na mjestima je korito Pakre potpuno suho, pa ribiči ‘Šarana’ očekuje pomor ribe u Pakri, što bi dodatno osiromašilo riblji fond. ‘Vodoprivreda’, ističu ribiči okupljeni na Strugu kod Opeka, imaju pravo raditi na uređivanju toka Pakre, no moraju osigurati mimimum dotoka i protka vode, radi zaštite života u rijeci. Do kada će sve to trajati i tko je kriv za propuste na Pakri, tek se treba vidjeti. (Damir SMETKO)