PUČKA ZABAVA NA OTVORENOM ZA IVANJE U PILJENICAMA

Tradicionalno, pučko obilježavanje blagdana sv. Ivana Krstitelja u Piljenicama, održano je u subotu, 30. kolovoza u popodnevnim i večernjim satima. Organizatori pučke zabave na otvorenom, u centru Piljenica ove godine bili su Udruga žena ‘Mlinarice’,  DVD Piljenice i MO Piljenice.

Vjernici lipovljanske župe, blagdan Ivanja, obilježili su u petak, 29. kolovoza, svetom misom u kapeli u Piljenicama, koju je služio župnik Josip Bogović. Nakon toga s gostima, rođacima i prijateljima, mještani Piljenica, blagdan Ivanja i mjesnog zaštitnika nastavili su slaviti u svojim obiteljima.

1-2014ivanje 003                Pučko obilježavanja Ivanja, ove godine organizirano je na otvorenom, a gosti Udruge žena ‘Mlinarice’ bile su udruge žena iz Nove i Stare Subocke, Janja Lipe, Jamarica, Ilove, Kraljeve Velike i Lipovljana. Svima njima, i okupljenim posjetiteljima, spletom kola i plesova predstavili su se najprije, u pripremljenom programu, članovi KUD-a ‘Potočanka’ iz Potoka.

Potom su, članice udruga žene predstavile svoje pregače, a žiri je birao najbolje. Tročlani žiri proglasio je za najbolje pregače jednu članice domaće udruge  ‘Mlinarice’, a jednu gostujuće članice udruge iz Kraljeve Velike.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Za posjetitelje Ivanja u Piljenicama, pučka svečanost nastavljena je zanimljivim igrama, poput plesa s balonima, ili bananama koje tijekom plesa ne smiju puknuti. Bilo je tu i zanimljivih viceva, i mjerenja alkotesta vozača, te ostale zabave, a od svih prisutnih udruga, za nijansu bolje i spretnije, bile su članice udruge žena iz nedaleke Ilove. One su dobile pobjednički pehar, a s manjim peharima nagrađene su još udruge žena i z Nove Subocke i Kraljeve Velike.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Program pripremljen uz Ivanje u Piljenicama završio je tradicionalnim Ivanjskim kolom, koje se nekada plesalo pred crkvom nakon mise, a sada ga stanovnici Piljenica, i njihovi gosti, plešu na kraju programa svečanog obilježavanja Ivanja.

1-2014ivanje 066                Članice udruge žena ‘Mlinarice’ iz Piljenica bile su i dobre domaćice, pa su goste počastile večerom, a posebno mnogobrojnim kolačima, po čemu su, uostalom, ‘Mlinarice’ i poznate, a koji su i sastavni dio monografije o Piljenicama, izdane prošle godine. A gosti na ovogodišnjem pučkom obilježavanju Ivanja bili su: Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani, Miroslav Horvat, zamjenik predsjednice Općinskog vijeća, Željko Lenart, vijećnik u gradu Kutina i dopredsjednik ŽO HSS-a Sisačko-moslavačke županije, Mirko Knjižek, predsjednik Češke besede općine Lipovljani, Ivan Semenjuk i Mirko Fedak, predstavnici Kulturno prosvjetnog društva ‘Karpati’ iz Lipovljana, Dragutin Pasarić, predsjednik Matice hrvatske ogranak Kutina, načelnici policijskih postaja u Novskoj i Kutini, te gosti iz 7 udruga žena.

1-2014ivanje 101                Ivanje u Piljenicama završeno je zabavnom večeri na otvorenom s velikim brojem mladih plesača i plesačica, koji su se zabavljali do 3 sata ujutro, u centru Piljenica, uz odsjaj kapelice sv. Ivana, zaštitnika sela, u vodi Pakre, na kojoj ove godine, nije bilo pranja rublja kao dijela očuvane tradicijske baštine u Piljenicama. No, bilo je zanimljivo i zabavno.

(Damir SMETKO)

1-2015 1-2014ivanje 029 1-2014ivanje 031 1-2014ivanje 040 1-2014ivanje 041