PRVI DAN LIPOVLJANSKIH SUSRETA 2018.: ODRŽANI GOSPODARSKO-DIPLOMATSKI SUSRETI

U petak 24.08.2018. u prijepodnevnim satima, u okviru prvog dana Lipovljanskih susreta, u konferencijskom prostoru Narodne knjižnice i čitaonice Lipovljani, održani su vrlo uspješni Gospodarsko – diplomatski susreti.

Podsjetimo, Gospodarsko-diplomatski susreti održani su u organizaciji Općine Lipovljani i uz supokroviteljstvo Hrvatske gospodarske komore, županijske komore Sisak. Isto tako, podršku susretima dao je i veleposlanik Kanade, zemlje partnera ovogodišnjih susreta, Nj.E. Daniel Maksymiuk.

Sa prigodnim riječima skup su pozdravili ispred domaćina Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća, Ispred Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pomoćnica ministra, gospođa Ana Mandac, te ispred HGK, ŽK Sisak supokrovitelja susreta, Predsjednik Boris Mesarić.

U nastavku programa održana je prezentacija gospodarskih mogućnosti Sisačko-moslavačke županije koje je predstavio g. Boris Mesarić. Ispred Općine Lipovljani, održana je prezentacija i prikaz (ujedno i premijera) promotivno-gospodarskog video spota kojeg je za Općinu Lipovljani prezentirala gđa. Irena Vdović.

Kao domaćini i supokrovitelji bili su prisutni načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat sa zamjenicom načelnika Ljiljanom Tomić i predsjednikom općinskog vijeća Tomislavom Lukšićem, a ispred HGK ŽK Sisak Predsjednik Boris Mesarić i direktorica Brankica Grd. Ispred vlade RH, ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pomoćnica ministra Ana Mandac, veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj Nj.E. Daniel Maksymiuk, te predstavnici i djelatnici veleposlanstava Nizozemske, Rumunjske, Češke, Mađarske i Ukrajine. Skupu je nazočila i Predsjednica gradskog vijeća grada Siska Ivana Krčelić, te gospodarstvenici, predstavnici udruga i  predstavnici medija.

Nakon iznešenih predavanja i prezentacija, svim diplomatima i ostalim gostima od strane Općine Lipovljani uručeni su promo gospodarski materijali i informacije o Općini Lipovljani i gospodarskim zonama Općine Lipovljani u elektronskom i otisnutom obliku. Cilj samih Gospodarsko-diplomatskih susreta bio je prije svega prenesti informaciju o mogućnostima i potencijalima ulaganja i gospodarskim potencijalima Sisačko-moslavačke županije i Općine Lipovljani, koji je prvi veliki korak u promociji poslovnih zona Općine Lipovljani.

Nakon pitanja za Općinsko čelništvo i rasprave, sudionici skupa obišli su lokaciju gospodarske zone ‘Blatnjača’ neposredno uz novootvoreni izlaz na autocestu i industrijski željeznički kolosijek, te se nakon toga uputili na zajednički ručak na lokaciju ‘Opeke’, Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje se u ime domaćina prostora prisutnima obratio doc.dr.sc. Stjepan Mikac, prodekan za međunarodnu znanstvenu suradnju. Prisutnima je ukratko prezentirao znanstveni rad koji se odvija u Lipovljanima te za listopad ove godine najavio Međunarodni znanstveni simpozij koji će se odviti upravo na području Općine Lipovljani na Opekama, a na kojemu će sudjelovati znanstvenici iz više od 40 zemalja svijeta. Na lokaciji Opeke bili su omogućeni B2B razgovori, a uz neformalo druženje razmjenile su se korisne informacije, ali i ostvarili novi kulturno-društveni, ali i poslovni kontakti, koji će zasigurno imati pozitivne efekte za promidžbu gospodarskih konkurentskih prednosti Općine Lipovljani.