PRVA SJEDNICA LAG-A ‘MOSLAVINA’ U LIPOVLJANIMA

Općina Lipovljani i načelnik Mario Ribar, bili su u utorak, 17. lipnja domaćin 11. sjednice Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe (LAG) ‘Moslavina’ u proširenom sastavu, s članovima Nadzornog odbora LAG-a. Sjednica je održana u vijećnici općine Lipovljani, a na dnevnom redu bilo je 6 vrlo zanimljivih točaka. Općina Lipovljani jedna je od 12 članica LAG-a ‘Moslavina’, a Mario Ribar je po funkciji načelnika član Upravnog odbora LAG-a. Cilj LAG-a je udruživanje jedinica lokalne samouprave, privatnog i civilnog sektora s područja LAG-a, kako bi mogli što kvalitetnije pripremati i provoditi programe ruralnog razvoja prema modelu Europske unije.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Sjednicu je otvorio Andrija Rudić, predsjednik LAG-a ‘Moslavina’, a nakon prve točke dnevnog reda nastavio ju je voditi dopredsjednik Marko Magdić.  Članovi Upravnog i Nadzornog odbora, na početku sjednice KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAsaslušali su predstavnika Finoteke, koji je članicama LAG-a ‘Moslavina’ ponudio uključivanje u projekt Finoteka.com.

Kroz projekt se povezuju domaći poljoprivredni proizvođači i kupci domaćih poljoprivrednih proizvoda. U zadnjih 6 godina, kao jedini takav domaći projekt i baza podataka proizvođača i kupaca poljoprivrednih proizvoda, Finoteka.com ima dobre rezultate. Uključivanje u projekt Finoteka.com  je za proizvođače i kupce besplatno, a troškove snose gradovi i općine. Svaka jedinica lokalne samouprave dobila je zasebnu ponudu za uključivanje u projekt Finoteka, a članovi LAG-a zaključili su da KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAbi to mogao biti zanimljiv razvojni projekt i da će pojedinačne ponude svakako proučiti.

Projekt ‘Moslavina u sedlu’ kao idejni projekt, predstavio je Dragutin Pasarić iz Kutine, a odnosi se na ‘Konjanički maraton’ koji će se, početkom kolovoza, po 18. puta ove godine organizirati, jahanjem rasnih grla konja Udruge uzgajivača iz Volodera, po mjestima Moslavine i članica LAG-a Moslavina. Zajedno sa ‘Konjaničkim maratonom’ predložena je i promocija LAG-a ‘Moslavina’, na terenu u svakoj općini i gradu, te na kraju godine zajedničkim kalendarom o provedenom projektu.

20-Lag u Lipovljanima 020                Anica Lenart, voditeljica LAG-a Moslavina, izvijestila je, potom, članove o provedenim aktivnostima u protekla tri mjeseca. Glavne aktivnosti su se odnosile na održavanju edukativna radionica u Kutini, za članice ovog LAG-a o pisanju projekata na kojoj je bilo 22 polaznika iz svih članica, a planirani su i nastupi i promocije ove akcijske grupe na sajmovima u slijedećem razdoblju. Ovog ljeta surađivat će se i s LAG-om iz Mađarske, a priprema se obilazak jednog LAG-a u Poljskoj.

LAG ‘Moslavina’ trenutno ima 70-tak članova. Na sjednici u Lipovljanima u svoje 24-Lag u Lipovljanima 024članstvo primili su 6 novih članova, uglavnom poljoprivrednih gospodarstava i obrta.

22-Lag u Lipovljanima 022Na kraju sjednice članova Upravnog odbora LAG-a ‘Moslavina’, održanoj u Lipovljanima, predstavljena je prezentacija električnih i utično električnih hibridnih vozila (plug in hybrid) tvrtke Mitsubishi, uz predstavljanje i HEP-ovog projekta ‘Zelena energija’. Kako je razvoj električnih automobila, kao jeftinije i čiste tehnologije, tek u povojima, predloženo je jedinicama lokalne samouprave da pokušaju investiranju u ovo područje i da budu primjer svojim stanovnicima.

Članovi Upravnog i Nadzornog odbora LAG-a Moslavina mogli su i sami isprobati vožnju u električnim osobnim vozilima po Lipovljanima, nakon završene sjednice LAG-a. Tim Mitsubishija ponudio je na probnu vožnju gradsko vozilo i-MiEV i vozilo srednje klase Outlander PHEV, a svi koji su vozili bili su vrlo zadovolji odlikama vožnje i automobila.                  (Damir SMETKO)

48-Lag u Lipovljanima 048 17-Lag u Lipovljanima 017 28-Lag u Lipovljanima 028 46-Lag u Lipovljanima 046

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA