PROMOCIJA KNJIGE I IZLOŽBA SLIKA ČLANOVA UKRAJINSKE DIJASPORE U HRVATSKOJ

U okviru programa 9. središnje manifestacije Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske, koja je ove godine održana u Lipovljanima, u subotu, 1. listopada, osim folklornog nastupa ukrajinskih društava GEDSC DIGITAL CAMERAodržana je još i promocija knjige ‘Sjećanje’, te izložba slika članova ukrajinske dijaspore u Hrvatskoj.

Promocijom knjige ‘Sjećanja’, autora Grigorija Bordukala, emigranta iz Ukrajine, odnosno ondašnjeg SSSR-a, u Hrvatsku, započelo je ovogodišnja središnja manifestacija Ukrajinske zajednice RH u Lipovljanima. Promocija knjige održana je u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima. Knjigu je predstavio Slavko Burda iz Zagreba, dopredsjednik Ukrajinske zajednice RH,GEDSC DIGITAL CAMERA a na predstavljanju je bio prisutan i Bogdan Bordukalo, sin preminulog pisca sjećanja, koja su višemjesečnim radom pretočena u knjigu vrijednih svjedočanstva. Posebno se to odnosi na vrijeme Prvog svjetskog rata i njegovog poraća u Ukrajini, koje detaljno u svojim sjećanjima opisuje Grigorij Bordukalo. Put emigracije s Krima, brodom ga je doveo u Hrvatsku u kojoj je ostao i doživio 98 godina, ostavivši iza sebe obitelj i vrijedna sjećanja.

GEDSC DIGITAL CAMERAPromociji knjige ‘Sjećanja’ bili su prisutni članovi lipovljanskog društva ‘Karpati’, pristigli članovi Ukrajinske zajednice, Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani, Igor Fedešin, župnik grkokatoličke župe u Lipovljanima, te predstavnici drugih udruga nacionalnih manjina iz Lipovljana.

Nakon promocije knjige, na katu Narodne knjižnice i čitaonice, u galerijskom prostoru, Mihajel Semenjuk, iz Slavonskog Broda, predsjednik Ukrajinske zajednice RH, otvorio je izložbu slika Ukrajinaca koji žive u Hrvatskoj. Na zajedničkoj izložbi sudjeluje 10 autora iz Zagreba, Lipovljana i Slavonskog Broda, i ovakav oblik predstavljanja kulturnog rada Ukrajinaca koji živu u Hrvatskoj, po prvi puta je prikazan ove godine uz središnju manifestaciju Ukrajinske zajednice.

Na otvorenju izložbe slika i vrlo uspjelih radova, sve prisutne goste i autore slika pozdravio je domaćin, Ivan Semenjuk, predsjednik KPD ‘Karpati’ iz lipovljana, a čestitke na uspješnom radu uputila je i Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća. Nakon svečanog otvorenja izložbe predstavljeni su i autori slika. Na lipovljanskoj izložbi slika članova ukrajinske dijaspore u Hrvatskoj, svoje radove izlažu: Darija Lisenko, Vjećeslav Krivicki, Slavka Pliška, Ankica Verhas, Katarina Dumeč, Eugen Dumeč, Jasna Bek, Ozren Romanjek, Vada Vuko i Olja Zastrižni.

Izložba slika može se pogledati svaki dan u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima.

Damir SMETKO

GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA