Promocija knjige 25 godina KPD Ukrajinaca „Karpati“ Lipovljani 1992.-2017.

U sklopu obilježavanja 25.godina rada KPD Ukrajinaca „Karpati“ Lipovljani, u prostorijama spomenutog kulturno prosvjetnog društva, u subotu 07.listopada, održana je promocija knjige pod nazivom „25 godina KPD Ukrajinaca „Karpati“ Lipovljani“ autora Ivana Semenjuka.

Knjigu je predstavio autor Ivan Semenjuk, a na predstavljanju su bili nazočni dr.sc. ujedno i jedan od recezenta, profesor Jevgenij Paščenko i ataše Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj, Vita Holets.

Knjiga „25 godina KPD Ukrajinaca „Karpati“ Lipovljani“ je zapravo retrospektiva proteklih 25 godina rada „Karpata“.

Početak iste započinje osvrtom na doseljavanje ukrajinaca u Lipovljane čiji je dolazak od velike važnosti, jer se nastavno dalje osniva grkokatolička župa na području Općine Lipovljani koja je ujedno bila i okosnica daljnjeg održavanja ukrajinistike.

Prvotna ideja Crkve je bila oformiti kulturno prosvjetno društvo, te je tako osnovani pjevajući hor bio preteča osnivanju skupine „Karpati“Lipovljani.

Vrlo tople i poučne fotografije krase stranice ove dojmljive knjige dok vješto napisana prošlost i sadašnjost ukrajinske kulture u Lipovljanima dočarava zajedništvo stvaranja.

Knjiga je izdana uz financijsku potporu Veleposlanstva Ukrajine u RH, Savjeta za nacionalne manjine RH, Saborskog zastupnika za ukrajinsku nacionalnu manjinu SMŽ, Ukrajinske zajednice RH i općine Lipovljani.

„Ovu knjigu možete predstaviti bilo gdje i možete naglasiti da u Hrvatskoj nema proganjanja manjina. To je potvrda da se ljudi razvijaju, rađaju i uspješno, netaknuti predrasudama, žive u ovoj zemlji.“ istaknuo je i čestitao dr.sc. recenzent, profesor Jevgenij Paščenko.

„Ponekad ne možemo zapamtiti što je bilo jučer, prekjučer, no ukoliko se to upiše u knjigu ostat će zapamćeno generacijama u budućnosti.“ istaknula je Vita Holets, ataše veleposlanstva Ukrajine u RH, darujuću autoru netipičnu, ali vrlo impresivnu knjigu o Ukrajini u znak zahvalnosti i čestitke na pohvalnom uradku.

Sve nazočne u prepunoj prostoriji KPD“Karpati“ srdačno je pozdravio Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani te uputio riječi dobrodošlice istaknuvši ponos s upućenom čestitkom i zahvalom kako sadašnjim tako i dosadašnjim voditeljima te svim članovima KPD“Karpati“ koji rade na očuvanju kulturne baštine, jezika, pjesme i plesa te na taj način uzdižu kulturni identitet Općine Lipovljani i svoje nacionalne manjine.

Ugodno poslijepodne kulturnog uzdizanja i upoznavanja ukrajinske kulture, nastavilo se do ranih večernjih sati uz kulturno umjetnički program okrunjen pjesmom i plesom u Društvenom domu Lipovljani.

Martina Prochazka Kovačić