PRIPREMLJEN BOGAT I RAZNOVRSTAN PROGRAM UZ OBILJEŽAVANJE DANA ŽUPE I DANA OPĆINE LIPOVLJANI

Obilježavanje Dana općine Lipovljani, Dana župe sv. Josipa, Dana škole i Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima ove će godine trajati od petka, 13. ožujka do blagdana sv. Josipa, koji ove godine pada u četvrtak, 19. ožujka. U sedmodnevnom programu za stanovnike općine Lipovljani, ali i njihove goste pripremljen je bogat program.

Raznovrstan i zanimljiv program započinje u petak, 13. ožujka, kada se u okviru Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima, održava znanstveno stručni skup ‘Molitvenici u hrvatskoj književnosti’. Stručni skup organiziraju: Filozofski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera Osijek, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Centar za znanstveni rad u Vinkovcima i Općina Lipovljani, mjesto održavanja su prostorije nove Knjižnice i čitaonice u Lipovljanima.

U subotu, 14. ožujka šumari i ljubitelji fotografije doći će u 18 sati na otvorenje izložbe fotografija ‘Šuma okom šumara’ u Narodnoj knjižnici i čitaonici Lipovljani, a u organizaciji Hrvatskog šumarskog društva.

U nedjelju, 15. ožujka priprema se, tradicionalno, kuhanje i podjela fiša u parku u organizaciji ŠRD ‘Šaran’, Lipovljani. To je samo uvod u program koji započinje u 17 sati. U knjižnici i čitaonici organizira se književna večer posvećena Tarasu Ševčenku, a organizira ju KPDU ‘Karpati’. Odmah nakon književne večeri u 18 sati predviđeno je svečano otvorenje izložbe ‘Biser dnipropetrovske regije'(„Petrykivka dyvotsvit“), uz potporu Veleposlanstva Ukrajine u RH.

U 19 sati započinje zajednički kulturno-umjetnički program, u Društvenom domu u Lipovljanima, a u programu sudjeluju: KUD Lipa, MPZ Lira, Češka beseda općine Lipovljani, Matica slovačka Lipovljani, KPDU ‘Karpati’, Udruga umirovljenika Lipovljani, PNAK Iskrice, Udruga mladih Veritas i OŠ Josipa Kozarca Lipovljani.

U ponedjeljak 16. ožujka s početkom u 18 sati u župnoj crkvi sv. Josipa započinje duhovna priprema uz blagdan sv. Josipa, zaštitnika župe i općine Lipovljani.

U utorak, 17. ožujka bit će obilježavanje Dana OŠ Josipa Kozarca. U školskoj dvorani priredit će se izložba i radionice ‘Putovanje kroz nastavne predmete’, a u 10 sati započinje svečani program i dodjela nagrada učenicima. U Društvenom domu od 12 sati održat će se 2. susret škola Josipa Kozarca. Sudjelovat će u programu učenici iz  Josipovca Punitovačkog, Semeljaca, Slatine, Slavonskog Šamca, Soljana, Vinkovaca i domaćini iz Lipovljana. U 18 sati nastavlja se duhovna priprema u župnoj Crkvi sv. Josipa.

U srijedu, 18. ožujka u 18 sati organizira se treći dan duhovnih  priprema, a u 19 sati započinje promocija knjige ‘Lipovljanske lutalice’, uz izložbu slika likovnih amatera Matice hrvatske, Ogranak Lipovljani, u knjižnici i čitaonici Lipovljani.

U četvrtak, 19. ožujka na blagdan Josipova priprema se svečani program koji će započeti u 11.00 sati Velikom svetom misom u župnoj crkvi sv. Josipa u Lipovljanima. U 15.30 sati položit će se vijenci na mjesnom groblju, a u 16.30 sati još jedna sveta misa u crkvi sv. Josipa.

U 18 sati očekuje se svečano otvorenje Narodne knjižnice i čitaonice Lipovljani, a u 19 sati svečana sjednica povodom obilježavanja Dana općine Lipovljani, u dvorani Društvenog doma Lipovljani. Sve izložbe postavljene u Narodnoj knjižnici i čitaonici Lipovljani bit će otvorene do 20. ožujka u vremenu od 10 do 15 sati pa ih posjetitelji mogu sa zadovoljstvom razgledati.

(Damir SMETKO)

1-plakat-Josipovo 2015

 

1-Pozivnica-III. Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima_Page_1-001 1-Pozivnica-III. Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima_Page_2-001