PRIPREMA SE VELIKO I DETALJNO SEIZMIČKO ISTRAŽIVANJE PODZEMLJA NA PODRUČJU OPĆINE LIPOVLJANI

Djelatnici SD Istraživanja i proizvodnje nafte i plina INA-e, održali su u četvrtak, 25. rujna u Lipovljanima prvi, pripremni sastanak s Mariom Ribarom, načelnikom općine Lipovljani i predstavnicima državnih i javnih poduzeća, na kom su najavili skorašnje, vrlo velike i detaljne radove na seizmičkom istraživanju novih izvora nafte i plina na ovom području. Procjenjuje se da bi radovi mogli započeti za mjesec dana, krajem listopada ili početkom studenog, i da će potrajati oko tri mjeseca.

Od ukupne površine od 119 km² na kojem će se provoditi seizmičko ispitivanje podzemlja, 26,5 km² spada na područje općine Lipovljani. Da bi seizmičko ispitivanje dalo rezultate, na površini će se odvijati složeni i obimni radovi. Izuzeci će biti samo kod stambenih objekata i nepremostivih prepreka.

Tako će područje općine Lipovljani uskoro postati veliko istraživačko radilište, na kom će se svakodnevno, 7 dana u tjednu, raditi na poslovima pripreme i seizmičkog ispitivanja podzemlja. Osim velike količine opreme, teških kamiona i ostalog potrebitog, na terenu kretat će se veliki broj radnika, njih od 70 do 100, kako bi pripremili i izvršili seizmičko ispitivanja.

Najava istraživačkih radova, koji će najprije krenuti s područja općine Lipovljani, i upoznavanje s načinom rada i mogućim problemima, bio je cilj radnog sastanka predstavnika INA-inog Sektora za istraživanje i proizvodnju nafte i plina i Maria Ribara, načelnika općine Lipovljani s predstavnicima javnih i državnih poduzeća. Posebno je bilo riječi o dobrom i pravovremenom informiranju stanovnika, i njihovom obeštećivanju nakon prolaska seizmičkog ispitivanja. Sve eventualne štete koje će biti učinjene na poljima i usjevima bit će vlasnicima plaćene, kao i štete na šumskim i javnim površinama prema cjeniku šteta koji će se utvrditi prije početka izvođenja seizmičkog ispitivanja. O svemu će stanovnici biti obaviješteni usmenim i pismenim putem. O svim planiranim aktivnostima općinsko čelništvo su izvijestili Damir Prpić, Davorin Stilinović, Željko Glumac, Antonija Lovreković i Darko Šimić, djelatnici INA-e koji su bili nazočni na spomenutom radnom sastanku.

INA- Industrija nafte na lipovljanskom području prisutna je gotovo već 50 godina. Iz podzemlja Lipovljana, Kozarica i Jamarica crpi se nafta od kraja 60-tih godina prošlog stoljeća. Bušotine su bile izdašne 40-tak godina, no niz zadnjih godina opada proizvodnja sirove nafte na lipovljanskom području, pa će se u svrhu pronalaska novih ležišta nafte na ovom području provesti skupo, ali nužno i tehnički najrazvijenije 3D seizmičko ispitivanje. Ako se pronađu nova ležišta nafte to bi dugoročno moglo donijeti općini Lipovljani u Proračun veće prihode od rudne rente i zapošljavanja.

O svemu važnom za ove navedene planirane aktivnosti, stanovnici općine Lipovljani bit će obavještavani i putem ovih internet stranica i sredstvima javnog priopćavanja.

(Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA