PRIPADNICI HRVATSKE VOJSKE UKLJUČENI U OBRANU KRALJEVE VELIKE OD POPLAVE

Trećeg dana obrane od poplave na području općine Lipovljani, u radove na zaštiti dijela Kraljeve Velike, od moguće poplave, uključeni su i pripadnici Hrvatske vojske. Pedesetak hrvatskih vojnika iz vojarne u Našicama, koji su nekoliko dana pomagali na izgradnji ‘zečjih nasipa’ u jasenovačkoj Posavini, u utorak, 20. ožujka uključeni su u obranu Kraljeve Velike.

                Odmah po dolasku, hrvatski vojnici započeli su radove oblaganja folijom i njenog učvršćivanja, s vrećama pijeska, na izgrađenom zaštitnom zemljanom nasipu. Oblaganje folijom, trebalo bi zemljani nasip učiniti manje propusnim i čvršćim tijekom očekivane poplave i dotoka velike količine vode.

Radovi su na zaštitnom nasipu, u utorak, 20. ožujka bili otežani jer je voda iz pravca Lonjskog polja već dotekla do zaštitnog nasipa, pa je bilo otežano postavljanje najlonske folije i njeno učvršćenje. Osim toga, gotovo cijeli dan padao je sitni snijeg i puhao hladni vjetar, što je otežavalo radove koji su bili nužni, kako bi mokri zemljani nasip izdržao pritisak vode.

dav

Radni strojevi Vodoprivrede i ‘Komunalnih servisa’ iz Lipovljana, do zaštitnog nasipa dovozili su vreće s pijeskom, što su dan prije napunjene, a vojnici su ih s dosta napora postavljali na zaštitni nasip.  Vojnici Hrvatske vojske, obložili su folijom i učvrstili vrećama pijeska zaštitni zemljani nasip u dužini 600 metara, dok su preostalih 250 metara od ceste za Trebež prema kanalu ‘Željan’,  obložili djelatnici komunalnih servisa, Dujić gradnje, te djelatnici DVD-a s područja općine. Također, izradili su i zečji nasip uz kanal Željan, u dužini 150 metara. Za to vrijeme, djelatnici javnih radova punili su dodatne vreće s pijeskom.

To bi trebalo spriječiti poplavu obiteljskih kuća u Kraljevoj Velikoj, od nabujale vode iz Save, odnosno retencije Lonjsko polje. Kako se je i vodostaj Save u Jasenovcu, u utorak, 20. ožujka zaustavio, istina, na nikad do sada izmjerenoj visini od čak 928 centimetara, očekuje se, u sljedećih nekoliko dana, daljnji dotok vode u područje Opeka i do Kraljeve Velike, no ona ne bi trebala prouzročiti veće štete za stanovništvo. 

Obrana od poplave u Kraljevoj Velikoj nastavlja se i idućih dana, no najvažniji poslovi su napravljeni u prva tri dana obrane, prije dolaska velike količine vode, pa se veći problemi ne očekuju, posebno ako neće biti novih oborina.

Damir SMETKO