PRIKUPLJENA I ISPORUČENA ZNAČAJNA KOLIČINA HUMANITARNE POMOĆI

U akciju prikupljanja humanitarne pomoći za stradale stanovnike istočne Slavonije, evakuirane iz svojih domova, nakon puknuća zaštitnog nasipa Save kod Rajeva Sela, uključili su se i mnogobrojni stanovnici, institucije, udruge i poduzeća s područja Općine Lipovljani.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAU suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Novska, humanitarna pomoć prikupljala se tri dana, od ponedjeljka, 19. svibnja, do četvrtka, 22. svibnja u Vatrogasnom domu DVD-a Lipovljani. Već drugog dana akcije, u utorak, 20. svibnja, odvezena su dva vatrogasna kombi vozila prikupljene i razvrstane pomoći u Privlaku. Akcija je nastavljena i u srijedu, 21. svibnja, kad je u večernjim satima natovareno još jedno kombi vozilo s prikupljenom hranom, odjećom i higijenskim sredstvima, te u četvrtak, 22. svibnja, kada je prevezena prikupljena humanitarna pomoć, u pratnji vozila VZG Novska, te vozila Hrvatskih šuma, Šumarije Lipovljani.

Stanovnici Općine Lipovljani brzo su reagirali na apel za pomoć, i uglavnom su, pojedinačno donosili humanitarnu pomoć. Svoje igračke i ostale potrepštine na sabirno mjesto u Vatrogasni dom donijela su i djeca Dječjeg vrtića ‘Iskrica’ iz Lipovljana, a mnoge namirnice prikupljala su djeca OŠ Josipa Kozarca iz Lipovljana, te nogometni klubovi s područja općine.

U tri dana na akciju su se odazvali i mnogi mještani Kraljeve Velike, Piljenica, Krivaja i Lipovljana, te okolnih mjesta, jer i sami znaju što je to boriti se protiv vodene stihije, koja je prije samo tri mjeseca zaprijetila Kraljevoj Velikoj. U svojim paketima stanovnici Općine Lipovljani stradalom stanovništvu slali su: vodu, ulje, brašno, pelene, vlažne maramice, toaletni papir, hranu za  djecu, razne konzerve, sredstva za pranje, mlijeko u prahu, krumpir, rižu, sredstva za osobnu higijenu, raznovrsnu odjeću, sokove, mast, trajno mlijeko, posteljinu i opremu za djecu, poput kolica i odjeće.

Kod Zlatka Pješa, zapovjednika VZO Lipovljani, javili su se i poljoprivredni proizvođači koji su voljni pomoći hranom. Ponuđeno je nešto kukuruza i 20-tak roto-bala sijena, koje su poljoprivrednici spremni poslati u poplavljeno područje za hranidbu stoke, samo se čeka potvrda prihvata i organiziranje prijevoza. Ponude za pomoć oko prehrane stoke mogu se i dalje prijaviti u Vatrogasnom domu u Lipovljanima.

Nakon što u petak, 22. svibnja vatrogasci istovare prikupljenu humanitarnu pomoć, u Prihvatnom centru u Privlaci kod Vinkovaca, u kojem se brinu za oko 1.400 evakuiranih stanovnika potopljenih posavskih sela, svi koji žele nešto donirati to će od petka, 23. svibnja, moći učiniti u Novskoj, u prostorima Gradskog društva Hrvatskog Crvenog križa, na Staroj gradskoj tržnici, gdje se akcija nastavlja do kraja tjedna.

U akciju na području Općine Lipovljani bili su uključeni brojni mještani općine, nogometni klubovi s područja općine, dječji Vrtić Iskrica, OŠ Josipa Kozarca, članovi DVD-a Lipovljani koji su organizirali prihvat prikupljenih pomoći, te organizirali prijevoz do mjesta stradalih poplavom. Svoj doprinos u donaciji prijevoza prikupljene pomoći dala je i Šumarija Lipovljani, te poduzeća EKOMII d.o.o. i Dujić Gradnja d.o.o. iz Lipovljana. Na žiro-račun Hrvatskog Crvenog križa za pomoć stradalima, Općina Lipovljani je iz sredstava svoje proračunske pričuve uplatila 5.000 kuna.

Veliku zahvalu svima donatorima i svima koji su se odazvali na akciju sakupljanja i prijevoza humanitarne pomoći za evakuirane mještane stradalih istočno slavonskih sela upućuje Crveni križ iz Novske.             (Damir SMETKO)

02-DSC_0671 KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA 01-DSC_0660 KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA