PREDSTAVLJENE MOGUĆNOSTI I UVJETI KORIŠTENJA BESPOVRATNIH NOVČANIH POTPORA IZ PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA

O raznovrsnim mogućnostima i traženim uvjetima za ostvarenje novčanih potpora, iz programa Ruralnog razvoja potpomognutog novčanim sredstvima iz EU, zainteresiranim poljoprivrednicima s područja općine Lipovljani, predavanje je održala Senka Vranić, iz konzultantske tvrtke ‘Sintagma’ iz Nove Gradiške. Cilj upoznavanja poljoprivrednika s objavljenim natječajem bilo je što veće sudjelovanje poljoprivrednika lipovljanskog područja u konkuriranju i dobivanju bespovratnih poticajnih sredstava Europske unije, a time i veći razvoj poljoprivredne proizvodnje, te bolji standard ovdašnjih poljoprivrednika.

Predavanja o načinu korištenja sredstava iz Mjere 06 – ‘Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja’, podmjera 6.1. – ‘Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima’, podmjera 6.2. – ‘Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima’ i podmjera 6.3. – ‘Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava’, održana je u srijedu, 8. veljače u Narodnoj knjižnici i čitaonici Lipovljani. Predavanju je bilo prisutno 30-tak poljoprivrednika iz Lipovljana i okolnih naselja.

U raspisanom natječaju koji traje do 24. veljače, poljoprivrednici mogu konkurirati za poticajna sredstva u iznosu od 50 i 15 tisuća eura. Sličan natječaj za poljoprivrednike očekuje se i u jesen. Osim programa ulaganja i dokaza vlasništva, te dokaza vlasništva na zemljom, većih uvjeta nema, a Općina Lipovljani i agencija ‘Sintagma’ spremne su pomoći poljoprivrednicima u ostvarenju poticajnih mjera.

Nakon održanog jednosatnog predavanja, većina prisutnih poljoprivrednika interesirala se za konkretne okolnosti iz natječaja, potrebni plan ulaganja i prikupljanje potrebne dokumentacije. Tijekom predstavljanja objavljenih uvjeta iz natječaja, većina poljoprivrednika je konstatirala da mogu bez problema konkurirati na natječaju jer ostvaruju potreban broj bodova, pa se očekuje i njihovo skoro podnošenje programa, odnosno zahtjeva za financiranjem njihovih projekata.

Kako bi što više poljoprivrednika s područja općine Lipovljani, konkuriralo i pokušalo ostvariti poticajna sredstva od 15 i 50 tisuća eura, spremna je pomoći i općina Lipovljani, kroz program poticanja i sufinanciranja pripreme natječajne dokumentacije i samog apliciranja na EU programe, za što će se uskoro i raspisati javni poziv na mrežnim stranicama općine.

Damir SMETKO