PREDSTAVLJENA KNJIGA ‘RASKOŠ PRIRODE’, I OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ‘ŠUMA OKOM ŠUMARA’

Drugog dana obilježavanja Dana općine, župe, škole te Dana Josipa Kozarca, u petak, 14. ožujka, u Knjižnici i čitaonici u Lipovljanima, održana je promocija knjige ‘Raskoš prirode’, a potom je otvorena prigodna izložba fotografija ‘Šuma okom šumara’.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Zanimljivu fotomonografiju ‘Raskoš prirode’, koja govori o ljepotama prirode u Hrvatskoj, s naglaskom na ljepote, ali i problema sa zagađenjem prirode na području Sisačko-moslavačke županije, te paralelno s tim o problemima društva, povijesnim događanjima i sudbinama pojedinaca, predstavio je osobno Josip Stojanović, autor knjige. U izdanju Nove knjige Rast, ‘Raskoš prirode’ tiskana je prošle godine na 230 stranica, a skup je razmišljanja, zauzetih stavova, te povijesnih činjenica i događaja koji svoj odraz ostavljaju i u prirodi. Nju autor neizmjerno cijeni i voli još iz djetinjstva, i u njoj i njenom očuvanju vidi lijek za mnoge bolesti društva.

Knjiga donosi i kritičke prikaze zaštite Posavine i njene prirode na području Sisačko-moslavačke županije, osvrće se na razvoj društva, politike i ljudi, i šalje apel za stalnu zaštitu prirode u kojoj živimo.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA– Sva područja i svi krajevi moraju biti prilagođeni domicilnom stanovništvu, ljudima prije svega, njihovim interesima – čovjek je uvijek na prvom mjestu – pod uvjetom da ne ugrožava prirodu! – jasan stav ističe, pri kraju svoje knjige, Josip Stojanović, umirovljeni doktor medicine, u foto monografiji ‘Raskoš prirode – anatomija prirode i društva’. Svoje stavove on i praktično živi u tradicijskoj brvnari u selu Gušću na Savi u donjoj Posavini, i svoja svjedočenja želi podijeliti sa svima.

Na promociji knjige, autoru knjige zahvalila je Marica Tisaj, knjižničarka lipovljanske knjižnice, a pjesmom i tamburama promociju su uveličali članovi tamburaške skupine domaćeg KUD-a ‘Lipa’.

Najdražom pjesmom Josipa Kozarca, velikog hrvatskog šumara i književnika, članovi KUD-a ‘Lipa’ započeli su, nakon promocije knjige, i kratke svečanosti otvorenja izložbe fotografija ‘Šuma okom šumara’.

O predstojećem Danu Josipa Kozarca, šumskom blagu i ljepoti koje imamo na području općine Lipovljani, te o suradnji s Hrvatskim šumarskim društvom i postavljenoj izložbi fotografija, kratko je govorio Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani i zahvalio se Hrvatskom šumarskom društvu na ovom lijepom poklonu u prigodi obilježavanja svih ovih prigoda koje općina obilježava u ovo vrijeme mjeseca ožujka, a posebice zato što su upravo fotografije postavljene na izložbi u Lipovljanima su bile 2011.godine izložene u zgradi UN-a u New Yorku. Potom je riječ dao članu Hrvatskog šumarskog društva Damiru Šlogaru iz Kutine, koji je predstavio fotografije i autore, te istakao kako sada u Lipovljanima možemo vidjeti reprezentativnu izložbu koju su vidjeli međunarodni dužnosnici u New Yorku, u zgradi UN-a.

poplavne šume 052Izložba fotografija ‘Šuma okom šumara’ donosi 30-tak najboljih fotografija koje su snimljene povodom Međunarodne godine šuma. Njihovo izlaganje najprigodniji je doprinos šumara, uz Dan Josipa Kozarca, koji će se održati i ove godine.

Šumski radnici, ali i znanstvenici, koji će sudjelovati na međunarodnom znanstvenom skupu, također će imati priliku vidjeti ovu izložbu fotografija. One nisu rad fotografskih profesionalaca, već su plod duše i srca šumara koji svakodnevno žive sa šumama. Izložbu je otvorio Damir Šlogar, a izložba moći će se moći razgledati svakodnevno u prostoru knjižnice i čitaonice do 19.ožujka u vremenu od 17 – 19 sati.

Svečanost otvorenja uveličali su članovi tamburaške skupine KUD-a Lipa, a  domaćim pecivima posjetitelje su počastile članice Udruge žena ‘Ruža’.    D. SMETKO

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA