PREDSTAVLJEN PROGRAM, POKROVITELJI I ZEMLJA PARTNER OVOGODIŠNJIH ”LIPOVLJANSKIH SUSRETA”

Mjesec dan prije početka ovogodišnjih ‘Lipovljanskih susreta’, Mario Ribar, predsjednik Organizacijskog odbora ‘Lipovljanskih susreta’ i načelnik općine Lipovljani, zajedno s partnerima, pokroviteljima i članovima Organizacijskog odbora, u četvrtak, 17. srpnja, u vijećnici općine Lipovljani, predstavio je program ovogodišnjih ‘Lipovljanskih Susreta’, centralne manifestacije kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Time su završile pripreme za ovogodišnju trodnevnu manifestaciju, koja će se održati od petka, 21. do nedjelje 23. kolovoza, pa se kreće u realizaciju ostvarenja planiranog programa.

Ovogodišnji ‘Lipovljanski susreti’ održat će se, najavio je Mario Ribar, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije, a generalni sponzor bit će INA. Ovogodišnja zemlja partner ‘Lipovljanskih susreta’ je Češka, a po prvi puta, nakon obnovljenog organiziranja ‘Susreta’, organizirat će se i gospodarski susret pod nazivom Mogućnost gospodarrske suradnje Češka – Hrvatska, prilika za Lipovljane i Sisačko moslavačku Županiju.

Baš gospodarskim susretom i predstavljanjem Češke, kao zemlje partnera ‘Lipovljanskih susreta’, u petak, 21. kolovoza započeti će ovogodišnji ‘Susreti’, koji već prvu večer nude posjetiteljima bogat večernji program i gostovanje Maje Šuput, u zabavnom dijelu programa.

Subota, 22. kolovoza u potpunosti je posvećena prezentaciji kulturnog stvaralaštva i tradicijske baštine pripadnika nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Posjetitelji će moći obići izložbene štandove nacionalnih manjina, Savjet za nacionalne manjine RH organizirat će Okrugli stol na kojem će se raspravljati o problemima nacionalnih manjina, a na kraju će 10 društava nacionalnih manjina iz svih dijelova Hrvatske, na središnjoj pozornici pokazati pjesmom i plesom svoje običaje i kulturno bogatstvo. Očekuje se i gostovanje vrhunskog ansambla ‘Gaudeamus’ iz Praga.

U zabavnom djelu večeri nastupit će Nina Kraljić, ovogodišnja pobjednica pjevačkog natjecanja ‘The Voice’ i Miroslav Škoro.

Trećeg dana ‘Lipovljanskih susreta 2015.’, u nedjelju, 23. kolovoza održat će se niz sportskih natjecanja, a po prvi puta u okviru manifestacije i 6. ‘Vatrogasni izazov’, međunarodno natjecanje vatrogasnih ekipa, koje se do sada u Lipovljanima održavalo početkom lipnja. Zadnji dan ‘Lipovljanskih susreta’ završit će tradicionalnom finalnom utakmicom turnira ulica, i zabavom na otvorenom, uz TS Ambari.

Na ovogodišnjim ‘Lipovljanskim susretima’ očekuje se gotovo tisuću sudionika u raznim programima, pa je Mario Ribar, u ime organizatora zahvalio svim pokroviteljima, sponzorima, izvođačima programa, ali i volonterima na angažiranju pri ostvarivanju programa ‘Lipovljaskih susreta’.

O organiziranju gospodarskog susreta i mogućnostima za Lipovljane i čitavu Sisačko-moslavačku županiju potom je govorio Boris Mesarić, predsjednik HGK, Županijske komore Sisak, koja je uz Veleposlanstvo Republike Češke u Rh partner Gospodarskog susreta, a o turističkom značaju ‘Lipovljanskih susreta’ govorio je Željko Lenart, direktor Turističkog ureda Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije.

O pripremama za ‘Susrete’ i raznolikom kulturnom programu nacionalnih manjina, više je govorio Vladimir Bilek, saborski zastupnik i član Savjeta za nacionalne manjine RH, a o značaju ‘Lipovljanskih susreta’ za Sisačko-moslavačku županiju govorio je Marin Piletić, dožupan Sisačko-moslavačke županije, u svoje, ali i u ime prisutne zamjenice župana Anite Sinjeri-Ibrišević.

                Na kraju predstavljanja ovogodišnjeg programa ‘Lipovljanskih susreta’, o predstavljanju Republike Češke na ovoj manifestaciji i izložbama, a koje će biti izložene za vrijeme ‘Susreta’ u Narodnoj knjižnici i čitaonici, govorio je NJ. E. Martin Košatka, veleposlanik Češke u Republici Hrvatskoj. Zahvalio je na pozivu da upravo Češka bude ovogodišnja zemlja-partner te izrazio veliko zadovoljstvo ostvarenom suradnjom u pripremi ovogodišnjih Lipovljanskih susreta.

Na predstavljanu programa ‘Lipovljanskih susreta 2015.’ bili su još prisutni: Libuša Stranjik, predsjednica Saveza Čeha u RH, Lidija Dujmenović, ravnateljica NIU ‘Jednote’, Mirko Knjižek, predsjednik Češke besede općine Lipovljani, Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani i većina članova Organizacijskog odbora ‘Lipovljanskih susreta’.  (Damir SMETKO)

07-07-tiskovnaLS15 0 (3)08-04-tiskovnaLS15 0 (6)05-10-tiskovnaLS15 0 (12)