PREDSTAVLJEN PRETISAK KNJIŽICE O LIPOVLJANIMA I CJELOKUPNI RAD NJENOG AUTORA – JOSIPA MATUŠEKA

U Narodnoj knjižnica i čitaonici u Lipovljanima, u srijedu, 24. listopada održano je predstavljanje pretiska knjige Josipa Matušeka: ‘Lipovljani u životu i djelu Josipa Kozarca’. O knjizi su govorili gosti iz Daruvara; Alen Matušek, sin profesora Matušeka i prof. Vjenceslav Herout, suradnik prof. Matušeka, koji se stara da što više pisanih djela pokojnog prof. Josipa Matušeka bude objavljeno.

Predstavljanje pretiska knjižice: ‘Lipovljani u životu i djelu Josipa Kozarca’ održalo se u okviru programa Mjeseca hrvatske knjige koji traje od 15. listopada. Goste iz Daruvara, te zainteresirane čitatelje, od kojih je većina povezana s Češkom besedom općine Lipovljani, pozdravila je Marica Tisaj, knjižničarka, a o reprint izdanju kratko je govorio i Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani. Promotore djela Josipa Matušeka pozdravio je i Marijan Kadliček, predsjednik Češke besede općine Lipovljani.

Osim o nastanku knjižice o Lipovljanima vezane uz rad Josipa Kozarca, šumara i književnika, i njenom ponovljenom izdanju, Alen Matušek i Vjenceslav Herout govorili su o sveobuhvatnom radu i životu Josipa Matušeka. On je iza sebe ostavio važan istraživački i pisani trag o mnogim temama, najčešće vezanim za češku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj. O radu Josipa Matušeka u češkoj, manjinskoj zajednici i dolasku u Lipovljane, na predstavljanju ovog reprint izdanja, iznese su poznate pojedinosti vezane u njegov rad. Iznijeli su ih članovi Češke besede općine Lipovljani.

Damir SMETKO