PREDSJEDNIK IVO JOSIPOVIĆ OTVORIO ”LIPOVLJANSKE SUSRETE 2013.”

Manifestacija nacionalnih manjina Republike Hrvatske u Lipovljanima

PREDSJEDNIK IVO JOSIPOVIĆ OTVORIO ”LIPOVLJANSKE SUSRETE 2013.”

 

Predsjednik Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ivo Josipović, pod čijim se pokroviteljstvom i održavaju, svečano je u subotu, 24. kolovoza navečer otvorio ovogodišnje ‘Lipovljanske susrete’. Predsjednik Republike Hrvatske po drugi puta je posjetio obnovljene ‘Lipovljanske susrete’, manifestaciju nacionalnih manjina Republike Hrvatske i turističku priredbu Općine Lipovljani.

Prije otvorenja manifestacije, predsjednik Ivo Josipović, u pratnji domaćina Maria Ribara, načelnika Općine Lipovljani, obišao je i izlagačke prostore koje su u lipovljanskom parku postavile udruge nacionalnih manjina, na kojima su predstavile specifičnosti kroz prikaz nošnji, ručnih radova ili gastronomskih specijaliteta. Nakon njih, obišao je i veći dio izlagačkih prostora koje su postavili tradicijski obrtnici i izrađivači rukotvorina.

– U Lipovljanima se uvijek dobro osjećam jer srećem prijatelje i naše građane koji njeguju svoj nacionalni identitet, ali isto tako poštuju i nacionalni identitet ostalih naših građana – rekao je Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske. Nakon obraćanja posjetiteljima, s govornice ‘Lipovljanskih susreta’, Predsjednik je otvorio ovogodišnje ‘Susrete’.

Predsjednik Republike Hrvatske bio je nazočan dvosatnom programu pjesama i plesova 10-tak najzastupljenijih nacionalnih manjina u Hrvatskoj, čija su udruženja u Lipovljane poslala po jednog svog predstavnika. Oni su pjesmama i plesovima predstavili dio folklorne baštine nacionalnih manjina koji njeguju u Hrvatskoj, a čime su bili oduševljeni uzvanici i posjetitelji ‘Lipovljanskih susreta’, te sam visoki pokrovitelj manifestacije prof.dr.sc. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske.    (D. SMETKO)