PREDAVANJE O RAZVRSTAVANJU OTPADA I ZAŠTITI OKOLIŠA

Djelatnici tvrtke Sintagma u četvrtak i petak 19. i 20. studenog 2015. godine održali su edukativne radionice o razvrstavanju otpada i zaštiti okoliša za učenike Osnovne škole „Josip Kozarac“ i djecu vrtića „Iskrica“ u 3-DSC09312Lipovljanima.

Radionice se provode u sklopu projekta „Zeleni Lipovljani“, čiji je nositelj Općina Lipovljani, a sufinanciran je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.4-DSC09320

U četvrtak 19. studenog u 16 sati održano je edukativno predavanje i radionica za učenike nižih razreda i njihove učiteljice, a potom u 17:30 za učenike viših razreda i njihove nastavnike. Iz svakog razrednog odjela prisustvovalo je troje učenika. Učenici su slušali zanimljivo i poučno predavanje o razvrstavanju otpada i koristima koje ono donosi uz multimedijalnu prezentaciju, te potom izrađivali plakate i u praktičnom radu naučili razvrstavati otpad u pripadajuće spremnike. Radionice su bile zaista korisne i svidjele su se svim učenicima te njihovim učiteljima i nastavnicima. Motivirani tom radionicom učenici su, već sutradan, nastavili prenositi iskustva svojim vršnjacima u razredu. S obzirom da Osnovna škola Josip Kozarac od 2010. godine ima status eko škole, te odgaja mlade generacije osjetljive prema okolišu, ovim projektom pridonijelo se ekološkoj osvještenosti mladih u području održivog gospodarenja otpadom.

1-DSC09272

U petak 20. studenog u 9 sati započela je edukativna radionica u vrtića „Iskrica“, posebno osmišljena za djecu 5-DSC09374vrtićkog uzrasta. Uz odličnu organizaciju i pomoć odgajateljica, djeca su bojala kutije u crvenu, plavu, žutu i zelenu boju te razvrstavala otpad u pripadajuće kutije, potom su poslušali pričicu „Pismo iz Zelengrada“ i na posljetku izrađivali kompostište u dvorištu vrtića.1-okoliš Sunčan i topao dan omogućio je boravak na dvorištu i prikupljanje lišća, otpalog voća te njihovo odlaganje u kompostište. Kako dječja mašta može svašta, djeca su u kompostište prikupila i pokoju glistu te je kompostište dobilo naziv „glisto-kompost-grad“. Uz zanimljivu i poučnu igru, djeca su kroz ovaj projekt spoznala važnost odvajanja otpada, te ljubav prema prirodi i očuvanom okolišu.

6-DSC09392

1-1-4

1-5-8

1-0-vrtic