Predavanje o logoru Jasenovac

U četvrtak,  25. veljače, na satu Povijesti učenici osmih razreda poslušali su predavanje o logoru Jasenovac. U suradnji s gospodinom Nikolom Zemanom i uz njegovu preporuku predavanje je održao viši kustos Memorijalnog muzeja Spomen područja Jasenovac  Đorđe Mihovilović.

5-DSCN1933Na jednostavan način, o nimalo lakoj temi iz Drugog svjetskog rata, učenici su ponovili već usvojena znanja, ali i puno toga novoga naučili. Posebno su ih zanimale priče o ljudima iz Lipovljana koji su doživjeli strahote logora. Također, vrlo zanimljiva priča bila je i o dječaku Tediju koji je zajedno s majkom i bratom preživio logor. O sudbini te obitelji  Đorđe Mihovilović napisao je knjigu Priča o Tediju te nekoliko od njih poklonio našoj školi, a uz njih i knjigu Zaboravljeni.

Predavanje je bilo vrlo emotivno, posebno kada se govorilo o djeci  koja su u nehumanim uvjetima proživljavala sve strahote logora. S obzirom na  veliku zainteresiranost učenika dogovoren je posjet Memorijalnom muzeju, gdje će se učenici kroz radionice još više upoznati s tragičnim događanjima u jasenovačkom logoru.

1-DSCN1925 3-DSCN19284-DSCN1930