PREDANA POLUAUTOMATSKA PUŠKA I VEĆI BROJ UBOJITOG STRELJIVA

Da se isplati provoditi preventivnu akciju ‘Manje oružja – manje tragedije’ pokazalo se u ponedjeljak, 19. listopada u Lipovljanima. U toku 4-ro satne akcije vraćeno je zaostalo bojno streljivo i jedna poluautomatska puška, a najavljen je povrata još zaostalog streljiva.

Policijska preventivna akcija ‘Manje oružja – manje tragedije’, održana je po treći puta ove godine u Lipovljanima. Provodio ju je policajac Ivica Sarajlija i PP Novska, a održana je na stalnom mjestu, kod prostora Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata u Lipovljanima, na Trgu branitelja. Iako je bilo kišno vrijeme, to nije spriječilo mještane Lipovljana, da se interesiraju za izložena minsko-eksplozivna sredstva, i da se raspitaju o vraćanju zaostalog oružja i streljiva.

Kako bi bili upozoreni da ne diraju zaostalo oružje ili mine, već da o tome obavijeste starije članove obitelji ili policiju, postavljeni izložbeni prostor i preventivnu akciju ‘Manje oružja…’ posjetili su učenici nižih razreda Osnovne škole Josipa Kozarca i polaznici Dječjeg vrtića ‘Iskrica’ u Lipovljanima. Policajac Ivica Sarajlija govorio im je o opasnostima i ubojitosti eksplozivnih naprava, te o načinu postupanja prema njima, ako ih gdje uoče.

                Na izložbeni prostor pristupali su i građani, koji su se raspitivali o mogućnostima povratka zaostalog oružja i razgledavali izloženo oružje i mine. Akcija vraćanja zaostalog oružja traje, a nikakva evidencija povratka ubojitih sredstava se pri tome ne vodi, niti onome tko vrati neprijavljeno oružje, streljivo ili minsko-eksplozivna sredstva prijete ikakve sankcije. Nakon dobivenih informacija o mogućnostima povratka oružja, jedan sumještanin je otišao kući po pronađeno bojno streljivo i donio ga predati. Potom je još jedan donio na predaju poluautomatsku pušku češke proizvodnje i tako se riješio zaostalog oružja iz domovinskog rata, koji je, ionako, završio prije 20 godina.

Kako još uvijek ima zaostalog oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, povrat svega toga traje i dalje bez ikakvih sankcija, a policija će i dalje provoditi akciju ‘Manje oružja – manje tragedije’ koja je i ovog puta u Lipovljanima bila korisna i uspješna.

Damir  SMETKO