POTPISAN UGOVOR SA MINISTARSTVOM REGIONALNOG RAZVOJA I FONDOVA EUROPSKE UNIJE VRIJEDAN 500.000 KUNA – USKORO ZAPOČINJE 1.FAZA REKONSTRUKCIJE CENTRA U LIPOVLJANIMA

Općinski načelnik Mario Ribar  potpisao je u ponedjeljak, 10. travnja 2017. godine, u Vinkovcima, izuzetno vrijedan Ugovor sa Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova  Europske unije. U ime Ministarstva svečanosti potpisivanja  nazočila je i Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije,  Gabrijela Žalac, sa suradnicima.

Predmet potpisivanja ovoga Ugovora odnosio se na početak realizacije projekta Rekonstrukcije Trga Sv.Josipa i Trga hrvatskih branitelja u Lipovljanima koji je Općina Lipovljani kandidirala na Javni poziv ministarstva početkom veljače ove godine, prema Programu podrške regionalnom razvoju.

Projekt rekonstrukcije Trga Sv.Josipa i Trga hrvatskih branitelja u Lipovljanima je pripreman gotovo tri godine, a u samoj pripremi postupno su rješavani imovinsko pravni odnosi, geodetsko-katastarska izmjera sa elaboratima, urbanističko-arhitektonsko-prometna rješenja pračena izradom tehničke dokumentacije sa troškovnicima, te prekategorizacija cesta, nakon čega je izdana i građevinska dozvola za ovaj projekt, čime su stvoreni uvjeti za apliciranje i kandidiranje projekta na natječaje. U pripremu ovoga projekta i tehničke dokumentacije uloženo je oko 100.000 kuna, a kompletne troškove financirala je Općina Lipovljani.

Ovim projektom obuhvaćena je kompletna rekonstrukcija centra naselja Lipovljani, odnosno kompletna rekonstrukcija Trga sv.Josipa i Trga hrvatskih branitelja, a to podrazumjeva, izradu DTK instalacija, rekonstrukciju i izgradnju nogostupa s biciklističkim stazama, zatim izgradnju parkirališta i dva autobusna ugibališta, te na kraju kompletnu rekonstrukciju kolnika prometnice od Vatrogasnog doma u Lipovljanima do križanja Kolodvorske i Radićeve ulice (oko 600 m’), zajedno sa izgradnjom kružnog toka (oko bunara, na križanju Kolodvorske i Radićeve ulice).

Ukupna procjenjena vrijednost ovoga projekta iznosi oko 3.500.000 kuna, a budući da je realizacija ovoga projekta izuzetno zahtjevna i u tehničkom, ali i u financijskom smislu, kompletna rekonstrukcija je planirana u fazama.

Nakon potpisa Ugovora o sufinanciranju ovoga projekta između Ministarstva i Općine Lipovljani vrijednog 500.000 kuna, stekli su se uvjeti oko pripreme početka nabave i odabira izvođača za realizaciju 1.faze ovog projekta, a kroz idućih dva mjesca očekuje se i početak radova.

Nakon brojnih realiziranih projekata u proteklih nekoliko godina, poput uređenja središnjeg parka i društvenog doma u Lipovljanima, završetka izgradnje Knjižnice i čitaonice, uređenja Sajmišne i Starčevićeve ulice, rekonstrukcije prilazu pošte u Lipovljanima, te dovršetka rekonstrukcije sekundarne kanalizacijske mreže u centru mjesta, ovo je još jedan u nizu značajnih kapitalnih projekata, čija se realizacija postavlja kao jedan od prioriteta u rješavanju mnogih komunalnih problema, a koji će nakon svog dovršetka promjeniti vizuru mjesta Lipovljani.