POTPISAN UGOVOR NA 200 TISUĆA KUNA PREMA PROGRAMU PODRŠKE REGIONALNOM RAZVOJU

U srijedu, 27. rujna 2017., u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova europske unije u Zagrebu održano je svečano potpisivanje II. kruga ugovora po Programu održivog razvoja lokalne zajednice i Programu podrške regionalnom razvoju, putem kojih je slabije razvijenim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave dodijeljeno dodatnih 50 milijuna kuna za razvojne projekte.

U svom uvodnom obraćanju, ministrica Gabrijela Žalac istaknula je  kako je Ministarstvo ove godine napravilo veliki iskorak u prepoznavanju potreba lokalne zajednice. Putem ova dva programa Ministarstva, uložit će se 157,7 milijuna kuna i  tako pomoći u realizaciji ukupno 520 manjih, ali za održivi razvoj značajnih infrastrukturnih projekata.

Program podrške regionalnom razvoju i Program održivog razvoja lokalne zajednice, nacionalne su mjere koje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova europske unije provodi u cilju ostvarenja ujednačenog regionalnoga razvoja, a koncipirani su kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavljaju podršku gospodarskoj i socijalnoj revitalizaciji slabije razvijenih područja te jačanju socijalne kohezije i održivog razvoja.

Osiguravanjem dodatnih sredstava u iznosu od 50 milijuna kuna Ministarstvo će pomoći provedbu još 151 projekta s Rezervnih lista te potpuni završetak i stavljanje u funkciju 75 projekata kojima su u prvom krugu, zbog limitiranih sredstava i u želji da se potakne realizacija što većeg broja projekata, dodijeljena manja sredstva od traženih.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovao je i općinski načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat, koji je za sufinanciranje projekta modernizacije nerazvrstanih cesta na području općine Lipovljani potpisao ugovor na iznos od 200 tisuća kuna.