POLICIJSKA AKCIJA ‘MANJE ORUŽJA-MANJE TRAGEDIJA’ U LIPOVLJANIMA

PP Novska provodi preventivnu akciju

1-IMG_7755

 
Službenici Policijske postaje Novska, u suradnji s djelatnicima Hrvatskog centra za razminiranje (HCR-a) i policijskim službenicima za protu eksplozivnu zaštitu Policijske uprave Sisačko-moslavačke županije i ove jeseni su provodili akciju ‘Manje oružja-manje tragedija’ na području općine Lipovljani. U ponedjeljak, 21. listopada u Lipovljanima, na Trgu sv. Josipa policijski su službenici upoznali stanovnike na opasnost koju može izazvati neispravno postupanje s pronađenim oružjem ili minsko-eksplozivnim sredstvima.

Lipovljanci su, također, imali priliku vidjeti izložena minsko-eksplozivnih sredstava i kartu minsko opasnih mjesta na području Sisačko-moslavačke županije. Kao i do sada, akciju ‘Manje oružja-manje tragedija’ u Lipovljanima su, organizirano, vidjeli učenici Osnovne škole i polaznici Dječjeg vrtića. Akcije su još provođene u Novskoj i Jasenovcu.

Prilikom provođenja ovogodišnje akcije za povratak i smanjenje zaostalog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, nekoliko žitelja s područja PP Novska iskoristilo je mogućnost da bez sankcija predaju ubojita sredstva, te su policiji predali automatsku pušku ‘Thompson’, 23 ručne bombe i gotovo 2.000 komada raznog streljiva za vatreno oružje. Zaostalo oružje i streljivo i dalje se može vratiti bez ikakvih sankcija.

Tijekom akcije ‘Manje oružja-manje tragedija’ dijeljeni su leci u kojima policija sve stanovnike podsjeća na važnost povrata zaostalog oružja. Podsjećaju:

– Ubojita sredstva ne odlažite i ne ostavljajte na otvorenom prostoru u prirodi! Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi.

– Još je uvijek u tijeku akcija „Manje oružja – manje tragedija“ kojom vam je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava.

– Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

– Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti.

– Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

1-IMG_7764