PODIZANJE SPOMENIKA TARASU ŠEVČENKU I TISKANJE KNJIGE O DJELOVANJU ‘KARPATA’, OBILJEŽILO JE PROŠLU GODINU

Prošla godina bit će upamćena u povijesti naše udruge po podizanju spomenika Tarasu Ševčenku, najobljubljenijem ukrajinskom sinu, ovdje u Lipovljanima i po izdavanju knjige o 25 godina rada i djelovanja Kulturno prosvjetnog društva Ukrajinaca ‘Karpati’. Takvom ocjenom  o radu ‘Karpata’ započela je ovogodišnja, 26. redovna godišnja skupština društva Ukrajinaca, održana u Lipovljanima, u subotu, 17. veljače.

                Skupštinu je vodio Ivan Semenjuk, predsjednik ‘Karpata’, uz članove Ankicu Volovčuk i Bogdana Hnatjuka. Članica Mira Ardan je izvijestila da je na Skupštini prisutna većina članova, nakon čega je predsjednik ‘Karpata’ i podnio opširno izvješće o prošlogodišnjem radu. Istaka je da su sudjelovali na 38 različitih događaja, što je prosjeku i više od 3 mjesečno, što prilično angažira većinu članova na stalni rad. Od 38 događaja najviše ih je bilo diljem Hrvatske, no bili su na nastupima kod Ukrajinaca u Ljubljani, Novom Sadu i Devetini u susjednoj BiH.  

             

   Financijsko izvješće na Skupštini je pročitao član Zoran Gačeša. Za sve nastupe i vlastite aktivnosti ostvarili su, iz više izvora, ukupno 87.706 kuna prihoda. Od toga su utrošili 85.032 kune, pa su godinu završili s 2.674 kune na žiro-računu, što će utrošiti u ovoj godini za rad udruge. Uz ambiciozan program nastupa i predstavljanja ukrajinske kulture, u ovoj godini planiraju čak 115.000 kuna prihoda.

                Rad članova ‘Karpata’ u prošloj godini, ali i u svih prijašnjih 25 godina od osnivanja, pohvalio je, na Skupštini i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koji im je čestitao na ostvarenom programu rada. Čestitao im je i za očuvanje i prezentaciju ukrajinske kulture i tradicije, a naglasio je i da će općina Lipovljani i dalje podržavati njihov rad i da će aktivnosti pratiti prema kandidiranim projektima u iznosu od 12.500 kuna tijekom ove godine. 

                Članovi ‘Karpata’ na ovogodišnjoj Skupštini jednoglasno su prihvatili izvješća o radu i financijskom poslovanju u prošloj godini, Program aktivnosti za 2018. godinu i Financijski plana za 2018. godinu. O dobroj suradnji s društvom Ukrajinaca iz Lipovljana, sa zahvalom su govorili i gosti iz ostalih lipovljanskih udruga građana. Posebno je pohvaljen rad s mladima, koji su i ovogodišnju Skupštinu otvorili plesom tradicijskih ukrajinskih plesova. Početak Skupštine pripao je pjevačkom zboru starijih članova, koji su izveli himne Hrvatske i Ukrajine, a koji u svom opusu imaju uvježbanih 70-tak ukrajinskih pjesama s kojima nastupaju na mnogim priredbama i manifestacijama.

Ove godine očekuju jednako bogatu godinu nastupima na pozornicama diljem Hrvatske, ali i inozemstva.

Damir SMETKO