Ovogodišnji ‘Lipovljanski susreti’ nude svim posjetiteljima bogat i raznovrstan program

         Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i predsjednik Organizacijskog odbora ‘Lipovljanskih susreta 2019.’, zajedno sa članovima Organizacijskog odbora LS-a, održao je u utorak, 20. kolovoza, konferenciju za medije, na kojoj je najavljeno održavanje ‘Susreta’, ali i državnog natjecanja šumarskih radnika sjekača, idućeg vikenda, od 23. do 25. kolovoza u Lipovljanima. Uz Nikolu Horvata i više članova Organizacijskog odbora LS-a, na konferenciji za medije, bili su još i  Zoran Bonjaj, predstavnik generalnog sponzora ‘Susreta’ – INA-e d.d., Krešimir Žagar, direktor Sektora za šumarstvo, Damir Miškulin, voditelj Uprave šuma, podružnica Zagreb, te Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije.

         Opširno i iscrpno, ovogodišnji trodnevni program ‘Lipovljanskih susreta’, predstavio je Nikola Horvat. Naglasio je kako su ovo 10. ‘Lipovljanski susreti’ od obnavljanja manifestacije 2010. godine, i podsjetio da njihova tradicija seže u 1974. godinu, kada su održani prvi ‘Susreti’.

         Istaknuo je i da je to najznačajnija manifestacija nacionalnih manjina Republike Hrvatske, a održava se u naselju, u kojem među 3.500 stanovnika i većinskim hrvatskim narodom, žive i pripadnici 13 različitih nacionalnih manjina. Prije 45 godina, kad su pokrenuti ‘Lipovljanski susreti’, u Lipovljanima su živjeli pripadnici 17 različitih nacionalnih manjina, uz većinski hrvatski narod.

         U okviru ‘Lipovljanskih susreta 2019.’, Nikola Horvat najavio je i održavanje 12. držanog natjecanja šumarskih radnika sjekača, što je na programu u subotu, 24. kolovoza, drugog dana ‘Lipovljanskih susreta’. Treći dan ‘Lipovljanskih susreta’ rezerviran je za sportska i razna, druga natjecanja, poput Vatrogasnog izazova ili natjecanja lovačkih društava u spremanju lovačkog gulaša, što će posjetiteljima također biti vrlo zanimljivo.

         Posebno je, također, Nikola Horvat istaknuo, da će sva sportska događanja biti humanitarnog karaktera, a prikupljena sredstva donirat će se humanitarnoj organizaciji ‘Krug ljubavi’, koja se brine za djecu u Africi.

         Nakon Nikole Horvata, o 12. natjecanju šumarskih radnika sjekača u okviru ‘Lipovljanskih susreta’ govorio je Damir Miškulin, voditelj Uprave šuma, podružnica Zagreb, predstavivši discipline u kojima će natjecatelji pokazati svoje vještine. U Lipovljanima će se, tijekom 12. državnog natjecanja šumarskih radnika sjekača, boriti 17 tročlanih ekipa, a najbolji će se plasirati na slijedeće svjetsko prvenstvo sjekača, koje će iduće godine biti održano u Beogradu.

         Zoran Bonjaj, predstavnik INA d.d., generalnog sponzora ‘Lipovljanskih susreta’ rekao je kako INA na lipovljanskom području djeluje i posluje 60 godina i kako ima odličnu suradnju s lokalnom upravom. Zbog svojih budućih planova INA podržava, a i dalje će podržavati programe Općine Lipovljani, među njima i ‘Lipovljanske susrete’.

         Krešimir Žagar, direktor Sektora za šumarstvo, istaknuo je kako ga osobno veseli da će se, tijekom 10. obnovljenih ‘Lipovljanskih susreta’, održati i 12. državno natjecanje radnika sjekača, na odličnom prostoru u lipovljanskom parku. Nastupit će 17 ekipa iz cijele Hrvatske, a taj dan šumarstvo Hrvatske bit će u Lipovljanima. Vjeruje kako će se i svim posjetiteljima ‘Lipovljanskih susreta’ i državnog natjecanja šumara, svidjeti natjecanje šumarskih ‘virtuoza s motornom pilom’, kako je nazvao natjecatelje – šumarske radnike sjekače.

         Na kraju konferencije za medije u Lipovljanima, govorio je Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije, partnera ‘Lipovljanskih susreta’. Čestitao je Organizacijskom odboru LS-a na bogatom i raznovrsnom programu ‘Susreta’. Rekao je kako su manjine bogatstvo Hrvatske i kako se na ‘Lipovljanskim susretima’ vidi dio te raznovrsnosti. Također je naglasio, kako će biti osobni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, pod čijim se pokroviteljstvom manifestacija i održava, na svečanosti otvorenja ovogodišnjih ‘Lipovljanskih susreta’.

         Već prvog dana ‘Lipovljanskih’, u petak, 23. kolovoza, očekuje se velik broj posjetitelja, posebno u zabavnom programu, u kojem će nastupiti ‘Boje noći’, a nakon njih Tamburaški sastav Begini i nakon ponoći ‘Opća opasnost’.

         Nakon konferencije za medije, Nikola Horvat i ostali uzvanici obišli su park u centru Lipovljana, gdje se završavaju poslovi na uređenju mjesta budućeg državnog natjecanja šumarskih radnika sjekača i prostora na kojem se održavaju ‘Lipovljanski susreti.’

Damir SMETKO