OTVORENA IZLOŽBA O KALVARIJAMA I KRIŽNIM PUTOVIMA U SLOVAČKOJ

Obilježavanju Dana općine Lipovljani, u subotu, 19. ožujka pridružila se i Matica slovačka Lipovljani, koja je zajedno s veleposlanstvom Republike Slovačke iz Zagreba, pripremila i svečano otvorila izložbu ‘Kalvarije i KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAkrižni putovi u Slovačkoj’. Izložbu je otvorila Iveta Mesiarikova, konzul veleposlanstva Slovačke u Hrvatskoj, na prigodnoj svečanosti u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima.

Sve posjetitelje izložbe, goste, a posebno članove Matice slovačke Lipovljani, pozdravio je Josip Krajči, predsjednik Matice i potpredsjednik Saveza Slovaka Hrvatske. Predstavio je postav izložbe koja zorno prikazuje Kalvarije i križne putove Slovačke s povijesnog gledišta, a ujedno upozorava i na njihovu sadašnju situaciju s težnjom za obnovom i oživljavanjem značaja kakav im u okviru kulturno-duhovnog nasljeđa današnje Slovačke i pripada.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAIzložbu je pripremio Ured za zaštitu spomenika Slovačke, a u Hrvatskoj ju imamo priliku vidjeti zahvaljujući veleposlanstvu Republike Slovačke, koje i na taj način podsjeća iseljene Slovake na domovinu, kulturu i duhovno nasljeđe njihovih predaka. Zanimljivo je da je sudbina Kalvarija i križnih putova Slovačke slična sudbini raspela i križnih putova u Hrvatskoj, do čijih se spomeničkih vrijednosti drži tek po osamostaljenju ovih dviju država.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAZa doprinos i sudjelovanje u obilježavanju Dana općine Lipovljani, s ovom vrijednom i poučnom izložbom, članovima Matice slovačke i slovačkom veleposlanstvu zahvalio se Tomislav Lukšić, zamjenik načelnika općine Lipovljani, tijekom svečanog otvorenja izložbe. Konzulica Iveta Mesiarikova izrazila je svoje zadovoljstvo što izložbu o Kalvarijama i križnim putovima može predstaviti u Lipovljanima, uz pohvale vrijednom radu Matici slovačke.

Svečanom ugođaju na otvorenju izložbe značajan doprinos su dali članovi mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’, koji su izveli više slovačkih duhovnih pjesama. Izložba se u Narodnoj knjižnici i čitaonici može razgledati svakodnevno do 29. ožujka.

Damir SMETKO

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA