OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA O NUKLEARNOJ TRAGEDIJI U ČERNOBILJU

Punih 30 godina navršilo se od kako se dogodila Černobiljska nuklearna nesreća u Ukrajini, tadašnjem Sovjetskom savezu. Tim povodom Kulturno prosvjetno društvo ‘Karpati’ iz Lipovljana KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERApriredili su za svoje članove, ali i ostale sumještane, izložbu fotografija o toj nuklearnoj nesreći, koju je u četvrtak, 29. travnja otvorio Oleksandr Levchenko, ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj.

Izložba fotografija postavljena je u Narodnoj knjižnici i čitaonici, a sve članove i posjetitelje pozdravio je, na otvorenju izložbe, Ivan Semenjuk, predsjednik KPD ‘Karpati’. U ime općine Lipovljani sve prisutne je pozdravio Tomislav Lukšić, zamjenik načelnika općine Marija Ribara, a vrlo iscrpno i emotivno, o jednoj od najvećih nuklearnih nesreća u svijetu, okolnostima nastajanja i njenim posljedicama govorio je veleposlanik Oleksandr Levchenko.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

– Oko nuklearne elektrane i sada, 30 godina poslije Černobiljske nesreće, potpuno je pust i iseljen pojas u krugu od 60 kilometara u kojem se nalazi veliki broj pustih naselja i iseljeni grad Prypjat, a tek nešto divljih životinja se je vratilo na to područje. Kako bi se život vratio na iseljeni prostor, elektranu treba još dodatno sanirati i napraviti zaštitni oklop. No, posljedice će se još dugo osjećati, a posebno su pogubne za zdravlje ljudi – istaknuo je veleposlanik u svom KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAobraćanju nazočnima na otvorenju izložbe.

Razmjeri Černobiljske tragedije bili bi manji da tadašnje sovjetske vlasti nisu tajile nesreću, a da nije bilo izuzetno požrtvovanih ukrajinskih vatrogasaca, koji su ugasili požar i tako spasili ostatak nuklearne elektrane i otklonili mogućnost novih eksplozija, veličina tragedije bila bi i nekoliko puta veća. Na žalost, svi ti heroji, u roku od par mjeseci od tragedije, zbog izuzetno velike količine radioaktivnog zračenja, umrli su u teškim mukama.

Na sve to upozorava i otvorena izložba fotografija o nuklearnoj nesreći u Černobilju, koja se može pogledati u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima.

Damir SMETKO

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA