OSNOVNA ŠKOLA „JOSIP KOZARAC“ PREDSTAVILA PROJEKT „ZAJEDNO U RAZLIČITOSTI“

U prostoriji Osnovne škole“ Josipa Kozarca“ u Lipovljanima, 11.10.održano je predstavljanje prvog projekta „Zajedno u različitosti“ u okviru programa Erasmus+  Ključna aktivnost 2, koji se odnosi na strateška partnerstva između škola.

Osebujna vrlina lipovljanske škole je multikulturalnost i jezičnost koja je usko povezana s posebnošću Općine Lipovljani i uspješnim suživotom sa 13 nacionalnih manjina, stoga ne čudi da i sam projekt nosi naziv „Zajedno u različitosti“.

Da je spomenuti projekt od osobite važnosti kako za školstvo tako i za same Lipovljane, dokaz je uvid u prošlogodišnji razvojni plan na kojem su uočene određene poteškoće u organizaciji provedbe na jezicima nacionalnih manjina, a osnovni uzrok je nedostatak konkretnog plana i programa na nacionalnoj razini što otežava rad učiteljima, a posebno početnicima.

Racionalno rješenje za problem, pronalazi se u timskom radu kroz projekt Erasmus+ Ključna aktivnost 2. koja se odnosi na partnerstva sa školama koje dijele zajednički interes u izučavaju jezika nacionalnih manjina.

Tako formirani projekt tim sačinjavaju Ivana Ptičar i Martina Spahić, učiteljice, Mirta Stublija Filipčić, pedagoginja, Ivan Marinić, knjižničar, Sanja Martić, učiteljica engleskog jezika, koordinator i prevoditeljica teksta projekta te Mirjana Faltis, pravni zastupnik i ravnateljica OŠ „Josipa Kozarca“.

Partnerske škole su Bugarska, Rumunjska i Poljska, a cilj projekta obuhvaća socijalnu inkluziju učenika pripadnika nacionalnih manjina te promicanje i usvajanje novih vještina i kompetencija kako za učenike tako i za učitelje. Nadalje, u cilju je povećanje broja učenika uključenih u izborne programe njegovanja jezika i kulture nacionalnih manjina koji će se provoditi na razini škole i osmišljavanje prijedloga priručnika za nastavnike te udžbenika za učenike što će se nastaviti i nakon formalnog završetka projekta.

Predstavljanju projekta nazočili su pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport SMŽ, Darijan Vlahov, zamjenica gradonačelnika Grada Novske, Marija Kušmiš, načelnik Općine Lipovljani, Nikola Horvat, ravnateljica Dječjeg vrtića „Iskrica“, Marija Duda, te predstavnici nacionalnih manjina „Češke besede“ i KPD “Karpati“, Marijan Karliček, Ivan Semenjuk i Mirko Fedak.

U pozdravnom govoru, Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani, zahvalio je projektnom timu te uz čestitke podržao njihov rad.

„Nadam se da će učenici i učitelji uspjeti ostvariti svoje planove i ciljeve kroz ovaj veliki projekt te da će usvojiti nova znanja, izmjeniti iskustva i usvajanje novih vještina i kompetencija.“ istaknuo je Nikola Horvat.

Sve prisutne pozdravio je i Darijan Vlahov, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, šport i kulturu  SMŽ. „Ovaj program ima konkurenciju od tisuće škola na razini EU i zaista je izuzetna čast biti jedna od sedam škola na razini RH koje su odabrane za financiranje ovog projekta. Upustili ste se u nešto što je hvalevrijedno i na tome vam od srca čestitam.“ istaknuo je  Darijan Vlahov.

Realizacija ovog plana će uvelike pomoći u očuvanju jezične kulture nacionalnih manjina, a samim time i promovirati skladan multikulturalni život.

Osnovna škola „Josip Kozarac“ iz Lipovljana, svakako se može pohvaliti radom svog projektnog tima, ali i ishodom koji će isti donijeti u budućnosti .

Martina Prochazka Kovačić