OSNOVNA ŠKOLA „JOSIP KOZARAC“ ODUŠEVILA PREDSTAVOM „ZAJEDNO U RAZLIČITOSTI“

U dvorani OŠ „Josipa Kozarca“ u Lipovljanima, 08.12. održana je prigodna predstava „Zajedno u različitosti“ povodom istoimenog projekta uspješno realiziranog u okviru programa Erasmus+  Ključna aktivnost 2, koji se odnosi na strateška partnerstva između škola.

Projekt  pod nazivom „Zajedno u različitosti“ kandidiran je početkom ove godine, te je tako prošao kao jedan od sveukupno sedam apliciranih projekata u Republici Hrvatskoj.

Projektni tim OŠ “Josipa Kozarca“ iz Lipovljana, ujedno i nositelji samog projekta,  time su ostvarili izniman uspjeh  koji je od osobite važnosti kako za školstvo tako i za same Lipovljane.

Cilj projekta obuhvaća socijalnu inkluziju učenika pripadnika nacionalnih manjina te promicanje i usvajanje novih vještina i kompetencija za učenike i učitelje. Nadalje, u cilju je povećanje broja učenika uključenih u izborne programe njegovanja jezika i kulture nacionalnih manjina koji će se provoditi na razini škole i osmišljavanje prijedloga priručnika za nastavnike te udžbenika za učenike što će se nastaviti i nakon formalnog završetka projekta.

Partnerske škole u projektu su Bugarska, Rumunjska i Poljska koje su radom kompatibilne s lipovljanskom osnovnom školom, jer sadrže sličan nastavni program, pa samim time dijele i slične ciljeve.

Projekt „Zajedno u različitosti“ u okviru programa Erasmus+  Ključna aktivnost 2, realizirat će se u periodu od 28 mjeseci, počevši od 1.9.2017., pa sve do 31.12.2019.godine.

Sveukupno 17 učenika i 9 učitelja iz partnerskih zemalja, na tjedan dana posjetilo je OŠ“Josipa Kozarca“ u Lipovljanima.

Taj tjedan za učenike je bila organizirana zajednička nastava češkog, slovačkog i ukrajinskog jezika. Nastavu su također pratili i vrednovali učitelji. Uz nastavni program češkog, slovačkog i ukrajinskog jezika, učenici su imali priliku sudjelovati i na nastavi iz ostalih predmeta kako bi na taj način usporedili rad nastavnog programa u svojim zemljama sa nastavnim radom u lipovljanskoj školi.

Svakodnevno poslije školskih sadržaja, gosti su imali priliku uživati u različitim zabavnim i društvenim sadržajima. Tako su prvog dana po dolasku, upoznavali općinu Lipovljani.

Na prigodnom prijemu, srdačan pozdrav dobrodošlice, gostima je uputio Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani.

Potom su se predstavile i lipovljanske udruge Češka beseda, Matica Slovačka i KPD Karpati „Lipa“ koji su ovom prigodom organizirali izložbene stolove na koje su izložili svoje običaje, tradiciju, kulturu i gastronomsku ponudu, te izvodili tradicionalne plesove i pjesme. Edukativno zabavni radni tjedan, bio je ispunjen obilaskom Kutine, Zagreba, druženjem na adventskom sajmu u lipovljanskom parku, a za kraj ovog izuzetno lijepog, edukativnog i nadasve inspirativnog druženja, odigrana je impresivna predstava učenika u kojoj se radnja odvija u vidu putovanja kroz Bugarsku, Rumunjsku, Poljsku i Hrvatsku s naglaskom na znamenitosti, kulturu i običaje svakog od tih zemalja što je, kod svih prisutnih u ispunjenoj dvorani lipovljanske škole, izazvalo posebno veliko oduševljenje, ali i emocije.

Sama scena je bila jedan veliki putokaz na kojem su bile ispisane 4 zemlje, Bugarska, Rumunjska i Poljska.

Predstavom se putovalo kroz Lijepu našu krenuvši s juga. Prošlo se cijelom jadranskom obalom, Središnjom Hrvatskom, Slavonijom. Prikazani su tradicionalni hrvatski plesovi, glazba, znamenitosti, znamenite ličnosti iz povijesti i sadašnjosti, sportaši, a sličnom koncepcijom smo prošetali i kroz preostale tri zemlje iz koje su učenici, gosti u projektu, doputovali određenim prijevoznim sredstvom kako bi nastavili zanimljivu pustolovinu i druženje u mjestu u kojem su spustili svoje kovčege.

Tu su večer avion, vlak i autobus polaskom iz Bugarske, Rumunjske i Poljske, sretno doputovali u dvoranu OŠ“Josipa Kozarca“ u Lipovljanima.

Predstavu je iz prvog reda, pozorno i s ponosom pratio Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani.

„Gosti će otići puni dojmova i nekih novih saznanja, iskustava i ono što je za nas bitno jest  da smo mi zaista doživjeli ovaj susret i sve aktivnosti kao nešto izuzetno vrijedno što nas je kao tim, školu i sve djelatnike koji rade u njoj, uključujući i našu djecu posebno povezalo.“ istaknula je Mirjana Faltis, ravnateljica OŠ „Josipa Kozarca“ i pravni zastupnik projekta.

Osnovna škola „Josip Kozarac“ iz Lipovljana, svakako se može pohvaliti radom svog projektnog tima, ali i ishodom koji će isti donijeti u budućnosti .

(m.p.k.)