OPĆINSKI NAČELNIK NIKOLA HORVAT POTPISAO UGOVOR VRIJEDAN 1,6 MILIJUNA KUNA

Ugovor vrijedan više od 1,6 milijuna kuna, potpisao je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, u srijedu 29. kolovoza, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava  u Zagrebu.

Radi se o Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020., a kojim će se financirati provedba Programa zapošljavanja žena – „ZAŽELI“ , odnosno provedba projekta Općine Lipovljani, pod nazivom „ZAŽELI I OSTVARI! Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi  1.634.875,45 kuna.

Uz državnu tajnicu Katarinu Ivanković Knežević,  općinskom načelniku Nikoli Horvatu ugovor je uručio ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, a svečanoj dodjeli prisustvovala je i državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Majda Burić.

Cilj projekta je uključivanje 8 žena u nepovoljnom položaju na tržište rada, te poboljšanje kvalitete krajnjih korisnika (osobe starije životne dobi, osobe u nepovoljnom položaju ili osobe s invaliditetom s područja Općine Lipovljani) i njihove socijalne uključenosti na području Općine Lipovljani. Ovaj projekt, odnosno njegove aktivnosti također su usklađenje s nacionalnim i EU odredbama i propisima, te doprinosi strateškim dokumentima na nacionalnoj i EU razini.

U okviru ovog ugovora zaposlit će se 8 nezaposlenih žena s područja Općine Lipovljani na period od 24 mjeseci, na aktivnostima pružanja podrške i potpore starijim osobama i/ili osobama u nepovoljnom položaju u njihovu domu koje žive na području Općine Lipovljani. Ciljne skupine ovog projekta su nezaposlene žene s najviše srednjoškolskim obrazovanjem koje su prijavljene u evidenciju nezaposlenih osoba HZZ-a, žene s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima, žrtve obiteljskog nasilja i beskućnice. 

Osim samog zapošljavanja 8 nezaposlenih žena s područja Općine Lipovljani, aktivnosti ovog projekta su i obrazovanje te osposobljavanje žena iz ciljanih skupina koje će pružati potporu i podršku starijim osobama u nepovoljnom položaju, zatim promidžba, upravljanje projektom i administracija.

Zahvaljujući općinskom vodstvu te Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, uskoro će se zaposliti 8 nezaposlenih žena i smanjiti nezaposlenost na području Općine Lipovljani. Žene će svojim radom i aktivnostima pružati pomoć starijim osobama pri obavljanju svakodnevnih kućanskih poslova, te im pomoći u socijalnoj integraciji, kao i posredovanju u ostvarivanju raznih prava, te im pružiti podršku kroz razgovor i druženje. Svime navedenim, zaposlene žene će povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika, dok će kroz edukaciju koja je dio projekta, i same steći nova znanja i vještine koje će povećati njihovu konkurentnost na tržištu rada.