ODRŽANI 7. SUSRETI DJEČJIH SKUPINA

Brinući se o trajnom radu kulturno-umjetničkog društva, čuvanju i pokazivanju tradicijskih pjesama i plesova, čelništvo KUD-a ‘Lipa’, na čelu s Maricom Tisaj, predsjednicom KUD-a, a uz podršku općinskog načelnika Maria Ribara, općinskih vijećnika općine Lipovljani i nekoliko učitelja Osnovne škole, pokrenulo je u Lipovljanima, prije 6 godina ‘Susrete dječjih folklornih skupina’. Svake godine ‘susreti najmlađih folkloraša’ održavaju se tijekom proljeća.

                Ovogodišnji, 7. ‘susreti dječjih skupina’, održani su u subotu, 22. travnja u lipovljanskom Društvenom domu. Sve pristigle dječje skupine, njihove pratitelje i gledatelje programa, u ime organizatora pozdravila je Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’, a priredbu je otvorio Tomislav Lukšić, zamjenik općinskog načelnika.

                ‘Susrete’ je započela dječja skupina KUD-a ‘Lipa’ koja se predstavila dječjim pjesmama i igrama Posavine. Koreografiju je uvježbala i na scenu postavila učiteljica Ivana Toth, a najmlađu skupinu pratila je tamburaška skupina KUD-a ‘Lipa’.

                Nakon domaćih plesača, nastupila je dječja skupina KUD-a ‘Potočanka’ iz Potoka. Predstavili su se dječjim pjesmama i igrama Moslavine, a voditeljica skupine bila je Ljiljana Masnjak.

                Nešto starija dječja skupina nastupila je, potom, iz Sunje. Mladi članovi KUD-a ‘Sunjanka’ predstavili su se pjesmama i plesovima sunjske Posavine, a voditeljica skupine bila je Gordana Dragičević. Nastupili su uz svoju tamburašku skupinu koju je vodio Marko Dasović.

                Od prošle godine i Kulturno-prosvjetno društvo ‘Karpati’ ozbiljno radi s djecom, a nekoliko njihovih plesača još ni školu ne pohađa. Na dosadašnjim nastupima, a i na ovom ‘Susretu dječjih skupina’ za svoj ples zaradili su puno pljeska. Predstavili su se rado viđenim ukrajinskim plesom Kozačok, a voditelj dječje skupine KPD-a ‘Karpati’ je Mirko Fedak.

                Nakon mladih Lipovljanaca, nastupila je dječja skupina KUD-a ‘Moslavina’ iz Kutine. Dječja skupina KUD-a iz Kutine radi s velikim brojem djece od 4 do 15 godina. Svake godine nastupaju u Lipovljanima, a ove godine predstavili su se dječjim igrama, pjesmama i plesovima Podravine. Pratila ih je tamburaška skupina čiji je voditelj Matija Krmek, a koreograf nastupa je Aleksandra Nikitović Savić.

                U Lipovljanima, na dječjoj smotri, ove godine predstavili su se i najmlađi plesači iz KUD-a ‘Moslavec’ iz Volodera. Izveli su dječje pjesme i igre ‘Idemo se igrati školice’. Svi članovi  KUD-a ‘Moslavec’ od osnivanja nastoje očuvati izvorne moslavačke pjesme i običaje. Voditeljica dječje skupine je Mateja Mihinac, a glazbene skupine Branko Pastula.      

                Učenici prvog razreda Osnovne škole Josipa Kozarca iz Lipovljana članovi su folklorne skupine. Vodi ih, od početka školske godine, i uvježbava učiteljica Ivana Toth, a na ovogodišnjih dječjim susretima po prvi puta su nastupili, zaplesali i pokazali što su naučili. Predstavili su se dječjim pjesmama i plesovima Podravine, uz tamburaše koje je vodio prof. Franjo Rodić.   

                Pri kraju dječjih susreta u Lipovljanima nastupila je dječja skupina KUD-a ‘Šubić’ iz Novske. Izveli su dobro uvježbane dječje pjesme i plesove Slavonije. Voditeljice dječje skupine su Maja Josić i Iva Hemetek, a voditelj folklora Mario Baković.

                Smotru najmlađih čuvara tradicijske baštine u Lipovljanima ‘zatvorili su’, kako su i otvorili, domaći plesači, dječja skupina KUD-a ‘Lipa’ koja je izvela slovačke dječje pjesme i igre, a koje je uvježbao Tihomir Krmek. Svim sudionicima Martina Jurić, u ime KUD-a ‘Lipa’ uručila je priznanja, a ovogodišnji ‘Dječji susreti’ u Lipovljanima završili su zajedničkim druženjem izvođača i njihovih voditelja.

                Smotra je pokazala da se u KUD-ovim dobro radi s djecom i da ih se, štoviše, pokušava zainteresirati za ples i igru, a time i čuvanje tradicijske baštine, što je i temeljni cilj održavanja ‘Dječjih susreta’ u Lipovljanima. Od 10 nastupa ove godine, čak troje izvođača, bili su iz Lipovljana, što također raduje jer će, sigurno je, veći dio najmlađih folkloraša, ‘Lipe’, ‘Karpata’ i Osnovne škole, sigurno nastaviti plesati tradicijske plesove u ovoj sredini, i kad odrastu. Na prijašnjim smotrama bilo je nastupa dječjih skupina iz svih krajeva kontinentalne Hrvatske, a ovogodišnji ‘Susreti najmlađih’ ponudili su izvođače s područja Sisačko-moslavačke županije. Bila je to svojevrsna županijska smotra dječjih skupina, koje su pokazale dobru uvježbanost i bogatu raznolikost sačuvane tradicijske baštine negdašnjih dječji igri, pjesmica i plesova, ali i potvrdu potrebe održavanja ovakvih ‘Dječjih susreta’ folklornih skupina u Lipovljanima.

Damir SMETKO