ODRŽANA VRLO ATRAKTIVNA PREZENTACIJA VATROGASNIH POSTROJBI

Uz vrlo zanimljiv i nimalo lagani ‘Vatrogasni izazov’, posjetitelji ovogodišnjih ‘Susreta’ mogli su uživati u još jednoj poslastici koja se odvijala na igralištu u parku, u organizaciji DVD-a Lipovljani. Povodom obilježavanja 130 godina DVD-a Lipovljani, održana je prezentacija vatrogasnih postrojbi.

Na pripremljenim poligonima prikazano je 8 simulacija različitih intervencija s kojima se vatrogasci nerijetko susreću. Svaka od postrojbi imala je svog moderatora koji je tokom samih simulacijskih vježbi govorio o istima kako bi gledateljima bilo lakše pratiti simulacije.

PGD Bizovik iz Slovenije prikazali su spašavanje unesrećenih u frontalnom sudaru, gdje je prikazana i prezentacija udara zračnih jastuka iz osobnih automobila. 

JVP Grada Kutine prikazali su vrlo atraktivnu i nesvakidašnju intervenciju, gdje su spašavali paraglajdera koji je prilikom letenja doživio nezgodu, udario u stup i ostao visjeti na njemu. Unesrećeni je spušten i u konačnici spašen pomoću vatrogasaca i auto ljestvi.

U drugom dijelu prikazan je akcident, kada se teretno vozilo koje je prevozilo opasan teret u bačvama, prevrnulo i sletjelo zajedno sa bačvama u jezero. U ovoj prezentaciji je simuliran rad sa auto ljestvama i dva ronioca koji su uklanjali bačve iz bazena, odnosno jezera.

U idućoj simulaciji članovi DVD Novska su prikazali tehničku intervenciju, odnosno školski primjer rezanja lima na automobilu, koji se koristi na prometnim intervencijama. Bio je ovo prikaz intervencije s kojom se u stvarnom životu vatrogasci nažalost vrlo često susreću. Uz prethodno ispuštanje guma radi stabilnosti automobila, u samo nekoliko minuta vatrogasci su automobil u potpunosti ‘rastavili’ na dijelove, koristeći pri tom specijalne alate.

DVD Lipovljani simulirao je ulazak i snalaženje u zadimljenom prostoru.

Nakon toga dvoje članova prikazalo je rad vatrogasaca u vrlo teškim uvjetima, te spašavanje samih vatrogasaca koji mogu nastradati prilikom intervencija u zadimljenim objektima. Uz vrlo teške uvjete, ovdje je naglašen i ubrzani puls te panika koji mogu dodatno otežati intervenciju.

Potom je prikazana intervencija vatrogasca – vodiča sa potražnim psom, u ovom slučaju s Kirom. Ovdje je prikazano nekoliko vježbi koje je izdresirana Kira uspješno odradila, kao i intervenciju na visini.

NA samom kraju prezentacije, DVD Stružec prikazao je simulaciju gašenja sa teškim kemijskim vozilima koja se koriste u naftnoj industriji.

Ovim događajem, vrlo atraktivno je završio i sportski dan „Lipovljanskih susreta 2018.“ Zahvaljujući DVD-u Lipovljani, ali i ostalim dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz Bizovika, Kutine, Novske i Strušca, nedjeljno poslijepodne okupilo je nemali broj posjetitelja koji su unatoč vrlo hladnom i kišovitom vremenu uživali u prikazanim prezentacijama.