ODRŽANA SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE OPĆINE LIPOVLJANI

Članovi Vatrogasne zajednice općine Lipovljani (VZO) održali su u ponedjeljak, 4. travnja, 23. redovnu godišnju Skupštinu. Nakon održanih Skupština dobrovoljnih vatrogasnih društava, održana je i Skupština VZO Lipovljani na kojoj su izaslanici iz društava, prihvatili izvješća o radu i financijskom poslovanju Vatrogasne zajednice općine Lipovljani, te donijeli plan rada i plan financijskog poslovanje za 2016. godinu.

Vatrogasna zajednica općine Lipovljani jedna je od najmanjih zajednica na području Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije, a među ponajboljim je zajednicama jer su vatrogasci i društva vrlo aktivni, dobro su opremljeni i stalno spremni na pružanje potrebnih intervencija. Tako je to već niz godina, a stožerno društvo, DVD Lipovljani, najzaslužnije je za  izvrstan rad i stalne pohvale, i društvu, i čitavoj Vatrogasnoj zajednici. I ostala tri društva Vatrogasne zajednice općine Lipovljani sve bolje su opremljena, a dobrovoljni vatrogasci izlaze na razne intervencije tijekom godine.

U protekloj godini vatrogasci VZO Lipovljani zabilježili su 117 intervencija, od čega je bilo 7 požara otvorenog prostora, 3 požara građevinskih objekata, 5 intervencija postavljanja plutajućih i apsorbirajućih brana, 50 ispumpavanja bunara i 52 razne druge intervencije, među kojima i 2 intervencije na otoku Lastovu, gdje su lipovljanski vatrogasci prošle godine bili na ispomoći požarne zaštite hrvatske obale i otoka – čulo se, među ostalim, u izvješću o radu VZO Lipovljani, koji je za prošlu godinu, na Skupštini podnio Zlatko Pješ, zapovjednik VZO Lipovljani.

To je gotovo 7% ukupnih intervencija na području čitave Sisačko-moslavačke županije, čiji vatrogasci u prošloj godini broje 1.662 intervencije, od čega 787 požara, 743 tehničke intervencije i 132 druge, razne vatrogasne intervencije. Na spomenutim intervencijama sudjelovalo je preko 5.200 vatrogasaca na području županije, a uloženo je preko 11.000 dobrovoljnih sati rada i dežurstava, iznio je na Skupštini VZO Lipovljani Mijo Brlečić, broj ukupnih intervencija vatrogasaca na području čitave županije, uspoređujući ih s brojem intervencija vatrogasaca VZO Lipovljani.

Ovogodišnju redovnu Skupštinu Vatrogasne zajednice općine Lipovljani vodili su čelnici zajednice Danijel Ribarić, predsjednik VZO, Zlatko Pješ, zapovjednik i Marijana Pernar, tajnica VZO Lipovljani.  Od ukupno 27 članova Skupštine VZO Lipovljani, 20 ih je bilo prisutno, uz goste s većeg djela županije.

Osim 4 zajedničke sjednice, u protekloj godini vatrogasci VZO Lipovljani uspješno su surađivali i s općinom Lipovljani koja je za vatrogastvo u prošloj godini ukupno izdvojila 205.000 kuna. Samo za rad Vatrogasne zajednice izdvojeno je nešto više od 106.000 kuna, od čega su DVD Kraljeva Velika i Piljenice dobili po 11.000 kuna, DVD Krivaj 8.000 kuna, a DVD Lipovljani 47.000 kuna.

Na uspješnom radu Vatrogasne zajednice čestitali su mnogi gosti, a posebno je radom bio zadovoljan Mijo Brlečić, predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice SMŽ i dopredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, koji je pohvalio višegodišnji vrijedni rad svih vatrogasaca na području općine Lipovljani. Čestitkama se pridružio i Tomislav Lukšić, koji je izrazio zadovoljstvo radom i angažiranjem vatrogasaca na svim potrebnim intervencijama u svoje, i u ime Marija Ribara, načelnika općine Lipovljani.

Dobru opremljenost i raznovrsne vatrogasne aktivnosti Općina Lipovljani i ove će godine podržati sredstvima općinskog proračuna, u iznosu od oko 200.000 kuna. Lani vrlo uspješno organiziran ‘Vatrogasni izazov’ u okviru ‘Lipovljanskih susreta’ nastavit će se i ove godine, također, u okviru ove kulturne i turističke priredbe u Lipovljanima, u nedjelju, 28. kolovoza.

Damir SMETKO