ODRŽANA PROMOCIJA PRETISKA SLOVAČKOG PRIJEVODA KNJIGE JOSIPA KOZARCA „MRTVI KAPITALI“

Kako je Josip Kozarac, uz značajnog šumara, bio i vrijedan hrvatski pisac, i kako bi se uz ovogodišnje ‘Dane Josipa Kozarca’, o njemu govorilo i o spisateljskoj nadarenosti, vrijedan doprinos skupu dala je dr.sc. Anica Bilić, ravnateljica centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima. Izložila je znanstveno-stručno predavanje o pripovijetki ‘Tena’ i njenoj popularnosti u odnosu na druga Kozarčeva djela, poput pripovijetke ‘Moj djed’ i ‘Mrtvi kapitali’, što je bio jedan lijep uvod u promociju pretiska slovačkog prijevoda knjige Josipa Kozarca „Mrtvi Kapitali“ koja je održana na samom kraju znanstveno stručnog skupa.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Predsjednik Matice slovačke Općine Lipovljani, Josip Krajči ovom prigodom je šumarskim znanstvenicima, gostima i okupljenima predstavio prvi puta, nakon 110 godina, pretisak knjige ‘Mrtvi kapitali’ iz 1904. godine, kojeg je prof. Jozef Maliak tada preveo na slovački jezik i tiskao u vlastitom izdanju u slovačkom gradu Modra. O značaju ovoga djela sa stručnog gledišta, govorili su Dragutin Pasarić ispred Matice hrvatske, ogranak Kutina, te Sandra Kralj ispred Slovačkog kulturnog centra. Mnogi okupljeni su izrazili veliko oduševljenje ovom promocijom.

poplavne šume 075

Ispred Općine Lipovljani, na skupu su uz vijećnike Općine Lipovljani nazočili i predsjednica Općinskog vijeća Anka Doležal, zamjenik načelnika Tomislav Lukšić, te načelnik Mario Ribar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA