ODRŽANA JE RADIONICA ZA UČENIKE ČEŠKOG I UKRAJINSKOG JEZIKA

Zanimljiva, dvosatna edukativna radionica za učenike koji uče češki jezik, u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima, u srijedu, 3. lipnja organizirana je u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima. Voditeljica edukativne radionice bila je Fanika Stehna, voditeljica Središnje knjižnice za češku manjinu u RH.

Tema radionice bio je osebujni lik iz filmske i književne umjetnosti u Češkoj – lik svestrane krtice po imenu Krtek.

Ona je pozitivni lik i uvijek sve probleme uspješno rješava i izvede ih na dobro. Učenici su, nakon pročitane prigodne priče, imali zadatak da od pročitanog teksta slože priču redom, jer je bila izrezana u dijelove. Edukativnoj radionici bili su prisutni, na svoj zahtjev, i učenici ukrajinskog jezika iz lipovljanske Osnovne škole, sa svojom učiteljicom.

Učenici češkog jezika u osnovnoj školi, kojeg uče po modelu C, pokazalo se tijekom radionice, razumjeli su priču i uspješno su iz dijelova složili cjelovitu priču. Pri tome su razgovarali češki, uspoređivali pripremljene tekstove, a na kraju i obojili lik krtice u raznim životnim situacijama.

Knjižničarka i voditeljica radionice Fanika Stehna, voditeljica je Središnje knjižnice za češku manjinu u RH, sa sjedištem u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar. Radionica za učenike češkog jezika u Lipovljanima organizirana je kroz suradnju dviju knjižnica, novotvorene knjižnice i čitaonice iz Lipovljana, i spomenute knjižnice iz Daruvara, te suradnje i pripomoći Češke besede općine Lipovljani. Njihov predsjednik Mirko Knjižek, bio je zadovoljan viđenim znanjem češkog jezika, kod učenika osnovne škole, pa je uputio poziv svim učenicima i njihovim roditeljima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, da se iduće školske godine, u što većem broju priključe izbornom učenju češkog jezika u lipovljanskoj osnovnoj školi. Potrebe za znanjem češkog jezika, naglašava, nisu male, a donose i neke prednosti.

Zadovoljni s radionicom bili su i učenici koji su naučili nove riječi češkog jezika. Nakon radionice, Marica Tisaj, voditeljica knjižnice u Lipovljanima, upoznala je knjižničarku Faniku Stehna, s fundusom knjiga na češkom jeziku u lipovljanskoj knjižnici. Svi radovi prisutnih učenika s ove radionice bit će uskoro izloženi u prostoru knjižnice.  (Damir SMETKO)