Održana izložba starih traktora i tradicijska vršidba žita

Oldtimer klub ‘Lanz Buldog’ organizirao je u Novoj Subockoj, u subotu, 6. srpnja, izložbu starih, oldtimer traktora i tradicionalnu vršidbu žita. Općina Lipovljani sponzorstvom je pripomogla održavanje ove tradicionalne manifestacije, a Češka beseda i KPD ‘Karpati’ iz Lipovljana, sudjelovali su u kulturnom programu ove manifestacije.

         Izložba starodobnih traktora, započela je promotivnom vožnjom starih traktora, od Nove Subocke do Novske, kojima su se ove godine priključili i stara, uređena, osobna i vojna vozila, iz oldtimer klubova iz Garešnice i Zagreba. Po povratku u Novu Subocku, sva stara vozila izložena su na nogometnom igralištu u centru Nove Subocke, gdje se je manifestacija i održavala, a posjetitelji su to iskoristili pa su  razgledavali izložena vozila.

         Potom je priređeno i otvorenje ove manifestacije čiji je cilj sačuvati i pokazati tradicijske strojeve i običaje. Na otvorenju su govorili Ivan Gračaković, novinar rođen u Novoj Subockoj, Siniša Kesić, dogradonačelnik Novske, Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i Željko Lenart, saborski zastupnik, a program  je nastavljen održavanjem tradicijske žetve sa starinskim vršalicama žita, te natjecanjima oldtajmera i njihovih vlasnika.

         Nikola Horvat, općinski načelnik općine Lipovljani, pohvalio je održavanje manifestacije 8. puta za redom, pohvalio je uloženi trud u organizaciju ovogodišnjeg programa i zahvalio na lijepoj ideji i početnoj inicijativi obitelji Ivana Ožoge, iz Nove Subocke, koja je na svom imanju, prije 7 godina pokrenula priredbu, tradicijsku žetvu i vršidbu žita.

           Nakon prikaza vršidbe žita, održana je i vožnja spretnosti na starim traktorima, a onda je ženska vatrogasna ekipa DVD-a Nova Subocka, sa starom, zaprežnom vatrogasnom štrcaljkom gasila požar. Požari su i nekada bili česti u ljetno doba, a gašenje zaprežnom štrcaljkom, na ručni pogon, zorno je i ovog puta pokazalo svu (ne)učinkovitost nekadašnjeg gašenja požara. Program je nastavljen traktorskom alkom, a završio je nastupom kulturno-umjetničkih društava.

         Zanimljivo je, da su u kulturno umjetničkom programu s tradicijskim pjesmama i običajima u Novoj Subockoj, nastupili KUD-ovi iz Šartovca, kod Kutine i Kostajničkog Selišta kraj Hrvatske Kostajnice, te dvije udruge iz Lipovljana, plesači i svirači Češke besede općine Lipovljani i mladi plesači Kulturno-prosvjetnog društva Ukrajinaca ‘Karpati’.

Ovogodišnja izložba starih traktora i tradicijska vršidba žita, u Novoj Subockoj, završila je zabavom na otvorenom za sve posjetitelje.  

Damir SMETKO