ODRŽAN TRADICIONALNI UKRAJINSKI BAL U LIPOVLJANIMA

Bez obzira jesu li pripadnici ukrajinske zajednice na području općine Lipovljani, ili nisu, više od 150 Lipovljanaca i njihovih gostiju svake godine dolazi na Ukrajinski bal u Lipovljanima. Ove godine Ukrajinski bal održan je u subotu, 2. veljače, u Društvenom domu, a bio je to 13. bal u nizu.

         Ovogodišnji bal otvorio je mješoviti pjevački zbor Kulturno-prosvjetnog društva ‘Karpati’, s tri novo uvježbane ukrajinske pjesme, a dječja plesna skupina potom je izvela tradicionalni ples Kazačok. Sve goste Ukrajinskog bala pozdravio je, i zahvalio im se na dolasku, Ivan Semenjuk, predsjednik društva Karpati, a otac Igor Grahovac – Fedešin također se priključio pozdravima, uz molitvu prije večere.

         Na Ukrajinskom balu bio je prisutan Vlado Karešin, dopredsjednik Ukrajinske zajednice RH,  i Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika općine Lipovljani, koji su tako pružili podršku radu ‘Karpata’ i organizaciji bala.

         Nakon večere, započeo je ples, kojem su ritam određivali svirači i pjevačica ‘Boja noći’. Bal i zajedničko druženje, ono je zbog čega se dolazi na ovu priredbu ‘Karpata’, društva lipovljanskih Ukrajinaca. Uz dobar ugođaj, domaćini uvijek prirede i nagradni ples parova, a ove godine najsretniji su nagrađeni tortom. Prodavala se i tradicionalna tombola, a ostvareni prihod koristit će za aktivnosti u KPD ‘Karpati’.

         Kad se, oko ponoći, pojedu pirohi, tradicionalno ukrajinsko jelo od tijesta, punjeno, uglavnom sirom, ali može i drugim namirnicama, znak je da se još jedan Ukrajinski bal bliži kraju. Najuporniji plesači ostaju na balu do ranih jutarnjih sati, a ostalima ostaje zadovoljstvo boravka na još jednom balu i radosno provedenoj večeri među prijateljima.

Damir SMETKO